Avtor IF 11:37 dop ZANIMIVO

Poznate to samoniklo rastlino, ki vsebuje protivirusne učinkovine?

Najbolje uspeva na sončnih rodovitnih tleh, najdemo jo praktično na vsakem travniku in na obronkih gozdov.

Navadna črnoglavka (Prunella vilgaris) ena izmed zelo razširjenih a večinoma prezrtih samoniklih rastlin pri nas.

Rastlina je nizke rasti s plazečim razraslim poleglim steblom. Iz njega zrastejo do 25 centimetrov visoki poganjki. Navadna črnoglavka ima suličaste liste, najhitreje pa jo spoznamo po do 2 centimetra velikih socvetjih temno modre ali vijolične barve, ki se skrivajo med travo.

Zdravilne lastnosti

Za zdravilne namene nabiramo liste in cvetove, ki vsebujejo protivirusne učinkovine. V tradicionalnem zdravilstvu jo uporabljajo proti visokemu krvnemu tlaku, za zdravljenje pljučnih bolezni in oči, z njeno pomočjo zdravijo rane, otekline in opekline. Uporablja se tudi za razstrupljanje jeter.

Iz suhe ali sveže rastline najpogosteje pripravljamo čaj. Ta ima rahlo grenak in pekoč okus, preden ga precedimo pa ga pustimo stati do 8 minut. Čaj lahko uporabljamo tudi za grgranje pri vneti ustni in žrelni votlini, ali pa za pripravo obkladkov, ki pomagajo pri celjenju ran in odrgnin. Za izpiranje vnetih utrujenih oči čaj razredčimo.

Priprava tinkture iz črnoglavke

Tinkturo pripravimo tako, da rastlino namočimo v alkohol za približno mesec dni. Tako pripravljena tekočina vsebuje več zdravilnih učinkovin, kot če bi si pripravili samo čaj iz iste zdravilne rastline in se ohrani več let. Kapljice tinkture nakapamo v čaj ali vodo, ki ima sobno temperaturo in jo popijemo.

Dobrodošla tudi v kuhinji

Navadna črnoglavka je prijetnega, rahlo grenkega okusa. Najbolj enostavno jo uporabimo kot dodatek solatam in v smutijih, dobro se obnese v kašastih jedeh in prikuhah.

Njena dobra lastnost je tudi, da jo lahko nabiramo večji del leta, vse do zmrzali.

(Visited 16.598 times, 4 visits today)
Close