11:02 dop ZANIMIVO

Poznate to rastlino, za katero je vse več povpraševanja?

Dobro uspeva na vlažnih travnikih, ob rečnih bregovih, gozdnih obronkih po vsej Evropi.

Baldrijan (Valerian officinalis) je prepoznaven po majhnih, aromatičnih belih ali nežno rožnatih cvetovih, ki so združeni v socvetja na do 150 cm visokih votlih steblih.

Listi so pernato deljeni v manjše lističe.

Baldrijan deluje pomirjevalno

Baldrijan imenovan tudi zdravilna špajka je že dolgo priljubljen v ljudskem zdravilstvu. Predvsem korenine, ki so najpogosteje uporabljene za pomirjevalne čajne mešanice in pripravo tinkture. Baldrijan deluje blago pomirjevalno pri živčnosti, stresu in motnjah spanja, kar je dokazano tudi s kliničnimi raziskavami. Sočasna uporaba z drugimi zdravili za pomirjanje ni priporočljiva. Učinkovanje baldrijana ni takojšnje, temveč je opazno šele po nekaj tednih jemanja pripravkov.

V družbi z meto

Korenine nabiramo od septembra do oktobra. Očistimo in narežemo jih na nekaj centimetrov dolge kose ter posušimo v sušilniku ali pečici. Značilen vonj razvije šele posušena korenina.

Baldrijanov čaj ima svojevrsten vonj, ki marsikomu ni všeč,  okus pa je grenko sladek. Za izboljšanje okusa baldrijanu dodajamo meliso, sivko in druge rastline prijetnejšega okusa. Čajno mešanico prelijemo z vročo vodo in precedimo po 6 do 8 minutah.

Verjeli, da odganja uroke

V srednjem veku so baldrijan uporabljali proti številnim težavam. Za krepčanje vida, proti glavobolu, za spodbujanje menstruacije in celo proti kugi ter kot afrodiziak.

Nekoč je veljal za učinkovito sredstvo, s katerim so odganjali duhove, čarovnice in hudiča. Dodajali so ga tudi vodi za napajanje živine saj naj bi jo s tem obvarovali pred uroki.

(Visited 409 times, 1 visits today)
Close