Avtor IF 10:25 dop ZANIMIVO

Poznate to rastlino, ki se uporablja pri vnetjih mehurja ali ledvic?

Poznana je tudi pod drugimi imeni: divji lan, slama Marije device, dremovka… Najbolje uspeva na suhih travnikih, pašnikih in na robu gozda.

Rastlina z nenavadnim imenom prava lakota (Galium verum) je do 60 centimetrov visoka trajnica z igličastimi, rahlo dlakavimi listi in zlato rumenimi socvetji, ki dišijo po medu.

V ljudskem zdravilstvu se uporablja kot diuretik za težave s sečili in pri odpravljanju težav s kožo.

Čaj iz prave lakote

Nekoliko trpek čaj pripravljamo za pospeševanje odvajanja vode pri vnetju mehurja ali ledvic. Ohlajen poparek uporabljamo za nego kože, kateri vrača napetost. V zdravilne namene lahko uporabljamo tudi tinkturo, za zunanjo uporabo pa kreme z dodatkom prave lakote.

Tudi na krožniku

Pravo lakoto nabiramo predvsem v času cvetenja, vse do začetka oktobra. Odtrgamo celoten zgornji del rastline, ki sestoji iz zgoščenega socvetja.

V kulinariki lahko uporabljamo mlade liste in cvetove. Mlade liste pripravimo podobno kot špinačo, nasekljane lahko dodajamo različnim omakam in namazom. Pražena semena ponekod uporabljajo kot kavni nadomestek. Cvetovi so uporabni za dekoracijo ali za rumeno obarvanje živil. Iz korenin so nekoč pridobivali tudi rdeče barvilo.

Odganja bolhe

Nekoč so rastlino uporabljali namesto sirila pri izdelavi sira. Prava lakota namreč vsebuje snovi, ki sesirijo mleko in ga obarvajo rumeno. Posušeno rastlino so uporabljali tudi kot polnilo za vzglavnike in ležišča. Njen vonj naj bi namreč odganjal bolhe. Nekoč so tudi verjeli, da vejica prave lakote v čevlju obvaruje pred žulji.

(Visited 26.414 times, 4 visits today)
Close