10:28 dop ZANIMIVO

Poznate to rastlino, ki ima več vitamina C kot limone?

Pri nas je redko naprodaj, včasih jo je mogoče dobiti kot mikrozelenjavo.

Vodna kreša (Nasturtium officinale) je užitno trajno zelišče, ki raste v vodi ali na močvirnih območjih. V mokrem okolju dobro uspeva in se hitro razmnožuje. Razvije do sedemdeset centimetrov dolge poganjke s katerimi se širi po vodni površini.

Drobni beli cvetovi rastejo v grozdastih socvetjih. Rastlina ne prenese hitro tekoče vode, zato jo največkrat najdemo v ribnikih pa tudi manjših, počasi tekočih potokih. Vodna kreša je zanimiva tudi zato, ker jo lahko nabiramo vse leto, saj v vodi ostane zelena kljub nizkim temperaturam.

Lahko jo tudi gojimo

Če jo nabiramo v naravi, moramo poiskati vodni vir, ki je umaknjen od kmetijskih površin in drugih potencialnih onesnaževalcev. Ker se s krešo nabrano v naravnem okolju lahko prenašajo zajedavci, jo moramo pred uživanjem dobro oprati.

Gojimo jo lahko tudi v posodah z vodo, vendar za uspešno rast potrebuje stalno dolivanje sveže vode.

Vodna kreša je bila cenjena že v antiki

Vsebuje številne antioksidante, med drugim več vitamina C kot limone, več železa kot špinača in veliko kalcija, joda ter drugih za telo pomembnih mineralov. Listi in poganjki imajo osvežilen in rahlo pikanten okus. Rastlina namreč spada med križnice, za katere je značilen pikanten okus h kateremu prispevajo žveplene spojine. Mlade liste je najbolje uživati presne. Kot dodatek različnim solatam, skutinim namazom, smutijem, lahko tudi juham tik preden jih postrežemo.

Ugoden vpliv na zdravje

Vodna kreša ni le okusna saj ugodno vpliva na jetra, ledvice in žolčnik. Zdravi prebavni trakt, preprečuje zaprtje, pozitivno vpliva na delovanje ščitnice, je koristna pri težavah s protinom in revmo. V obliki obkladkov iz sesekljanih listov pomaga pri zdravljenju aken in ekcemov.

(Visited 448 times, 1 visits today)
Close