Avtor IF; foto: shutterstock.com 8:27 dop ZANIMIVO

Poznate to nenavadno rastlino, ki ima ugoden vpliv na vranico?

Kot pove ime, učinkovine nenavadne rastline ugodno vplivajo na delovanje vranice in tvorbo krvi.

Premenjalnolistni vraničnik (Chrysosplenium alternifolium) je zelnata zimzelena trajnica, ki lahko prekrije velike površine.

Listi so na trirobem steblu nameščeni premenjalno, kar pomeni, da je v isti ravnini samo en, nato pa je nad njim pod določenim kotom zamaknjen naslednji list in tako naprej. Listi na ta način tvorijo spiralo.

Rumeni podporni listi oblikujejo nekakšen ovoj navideznega cveta okoli drobnih cvetov, ki nimajo razvitih venčnih in čašnih listov.

Čeprav zraste le kakšnih deset centimetrov v višino, ga zaradi rumenih listov pod cvetovi ni težko opaziti. Najbolje uspeva v močvirnih in listnatih gozdovih ter na obrežju potokov.

Vraničnik v ljudskem zdravilstvu

Rastlino so v ljudskem zdravilstvu uporabljali predvsem za čiščenje vranice in spodbujanje delovanja ledvic in mehurja. Z obkladki so odpravljali tudi garje. Iz svežih ali posušenih delov rastline pripravimo čaj za krepitev vranice, z ohlajenim pa naredimo obkladke za lajšanje težav s kožo.

Rastlina je tudi okusna, rahlo grenka a osvežujoča. Lahko jo grizljamo kar med sprehodom po gozdu ali dodajamo solatam in drugim jedem.

(Visited 6.323 times, 5 visits today)
Close