Avtor IF; foto: shutterstock.com 5:23 pop ZANIMIVO

Poznate to lepo cvetlico, ki pa je strupena?

Prepoznavna je predvsem po lepih škrlatno rdečih, rožnatih ali belih cvetovih.

Ena izmed privlačnejših a strupenih pomladanskih rastlin je navadna ciklama (Cyclamen purpurascens). Znana je tudi pod imenom krvavi lisec ali korček.

Privlačen videz pa nas ne sme zavesti, saj rastlina vsebuje glikozid ciklamin, ki ob zaužitju povzroča bruhanje, črevesne krče, grižo, omotico in motnje živčevja. Slednje lahko privede do ohromitve centra za dihanje in celo smrti.

V ljudskem zdravilstvu so nekoč korenikam pripisovali abortivno delovanje iz posušenih in prekuhanih pa so pripravljali čaj, ki naj bi pomagal pri napihnjenosti, zaprtju, vodenici in črevesnih glistah. Gomolje so namakali tudi v žganje.

Privlačni cvetovi ciklame

Zimzelena trajnica z gomoljasto koreniko lahko zraste do 20 centimetrov visoko. Prijajo ji senčni listnati ali mešani gozdovi, predvsem v gričevnatih in hribovitih predelih. Dolgopecljasti listi so ledvičaste, srčaste ali okrogle oblike, robovi drobno nazobčani, z zgornje strani temnozeleni s svetlejšimi lisami in vzorci, po spodnji strani pa so rdeče nadahnjeni. Blago dišeči cvetovi so posamični, kimasti, z nazaj zavihanimi venčnimi listi. Običajno začne cveteti v poznem poletju, cvetove pa je mogoče najti vse do decembra. Razmnožuje se s semeni in vegetativno.

V naravi je koristna predvsem zato, ker z dolgimi korenikami utrjuje teren in na pobočjih preprečuje erozijo.

Ogrožena in delno zaščitena

Ciklama ponekod v Evropi velja za potencialno ogroženo a v Sloveniji je kar precej pogosta. Vseeno je zavarovana. Njenih podzemnih delov ni dovoljeno izkopavati, lahko pa si naberemo šopek. A previdno, sploh če imamo hišne ljubljenčke.

Ciklame lahko občudujemo tudi na številnih vrtovih, saj so priljubljena okrasna vrsta z mnogimi varietetami. Nekateri s ciklamami okrasijo tudi torte ali druge jedi, kar ni primerno, saj strupena rastlina ne sodi na krožnik. Za okras izberemo užitne cvetove, kot so vijolice, trobentice …

Poglejte še ostale zanimive strupene rastline v Sloveniji.

(Visited 451 times, 2 visits today)
Close