Avtor IF 10:22 dop ZANIMIVO

Poznate to jesensko užitno rastlino, ki spominja na regrat?

Razširjen je na travnikih in ob poteh po vsej Sloveniji. Dobro prenaša pogosto košnjo, zato ga najdemo skoraj na vsakem travniku.

Navadni otavčič ali jajčar (Leontodon hispidus) je do pol metra visoka rastlina, ki tako po rasti in še posebno po rumenih cvetovih spominja na regrat.

Tudi njegova uporaba je podobna, čeprav se ne ponaša s tako dobrim okusom. Njegova prednost je, da cveti vse do oktobra in je tako pomemben vir hrane za mnoge žuželke v jesenskem času, saj vsebuje veliko nektarja.

Poznamo več vrst otavčičev, ki pa so si med seboj precej podobni, tako po videzu kot užitnosti.

Otavčič je trajnica s pritlično rozeto. Dolgi, različno nazobčani listi štrlijo navzgor, dolgo rahlo dlakavo steblo s cvetom pa vsebuje bel mleček. Rumeni, včasih tudi rdečkasti jezičasti cvetovi spominjajo na regratove a niso tako košati, veliki pa so do tri centimetre. Plod je podolgovat, rahlo nazobčan orešek.

Otavčič kot kavni nadomestek

Mladi listi in poganjki so primerni za dodajanje različnim solatam, skutinim namazom, starejše pa lahko pripravimo kuhane v različnih jedeh. Korenine vsebujejo inulin in so jih včasih uporabljali za pripravo kavnega nadomestka.

Čaj iz listov in cvetov deluje diuretično in se uporablja za lajšanje težav z ledvicami.

(Visited 457 times, 3 visits today)
Close