Avtor IF: foto: adobestock 8:25 dop ZANIMIVO

Poznate te kumarice, ki spominjajo na mikro lubenice, uspevajo pa tudi pri nas?

Plodovi so po okusu in obliki podobni kumaram, a so veliko manjši (do 2 cm), ter lisasto obarvani.

Mehiške kumarice (Melothria) uvrščamo v družino bučevk. Ker spominjajo na miniaturne lubenice, jim Španci pravijo kar sandita, majhna lubenica.

Rastlina je plezavka. Izvira iz Srednje Amerike, ter lahko zraste tudi 3 metre in zato potrebuje veliko prostora ter oporo. Ker ne prenaša zmrzali jo pri nas, z izjemo Primorske, ne moremo gojiti kot trajnico. Oziroma jo moramo v hladnejših mesecih dobro zaščititi.

Najbolje je, da pozno jeseni izkopljemo koreninsko grudo in jo prezimimo v notranjih prostorih na hladnem.

Osvežilen okus mehiške kumarice

Plodove začnemo pobirati konec julija, uspevajo pa vse do novembra. Najbolje je nabirati mlade, saj s starostjo postajajo bolj kisle, predvsem njihova užitna tanka lupina. Ker so poganjki precej občutljivi, je najbolje, da kumarice obiramo s škarjami ali jih trgamo previdno.

Meso je prozorno, želastino in po okusu spominja na kumare. Privlačni plodovi se ponašajo tudi s prijetno aromo. Plodovi vsebujejo največ vitamina C in B.

Pripravljamo jih na podoben način kot kumare. Uživamo lahko surove, v različnih solatah, jih vlagamo v kis ali dodajamo različnim jedem. Nabrani plodovi se v hladilniku ohranijo do dva tedna dolgo.     

Sajenje

Semena lahko vzgojimo sami. Plodove je potrebno pustiti, da dobolj dozorijo. Takrat niso več primerni za uživanje, količina semen v njih pa je takrat največja. Če imamo na voljo koreninsko grudo,  jo lahko presadimo na prosto konec marca oziroma, ko ni več nevarnosti zmrzali. Takrat sejemo tudi semena. Če so nočne temperature še vedno nizke, jih zaščitimo z vrtno kopreno. 

(Visited 57 times, 1 visits today)
Close