Avtor IF; foto: adobestock 12:50 pop ZANIMIVO

Poznate razlike med agrumi? Prve predstavljamo osvežilne pomaranče!

Privlačni oranžni sadeži izvirajo iz jugovzhodne Azije, kjer so jih uspešno gojili že pred nekaj tisočletji.

V zimskih mesecih je pomaranča eden izmed najbolj priljubljenih virov vitaminov.

Tudi v Evropi so bile poznane že pred začetkom našega štetja, vendar predvsem kot okrasna drevesa iz vrst grenkega pomarančevca. Sadeže so uporabljali le v dekorativne namene ali pa za odišavljanje prostorov. Sladke pomaranče so začeli gojiti in uživati šele v 15. stoletju. Prvotne sorte so bile zelo občutljive na zmrzal, zato so jih v hladnejših podnebnih pasovih (tudi pri nas) gojili v velikih s steklom pokritih rastlinjakih – oranžerijah.

Pomaranče namenjene prodaji v trgovinah so praviloma oranžne do rdečkasto oranžne barve. Najbolj priljubljene so sladke sorte s čim manj peškami in tiste, ki jih je lažje lupiti. Še posebno privlačne so pomaranče z rdečkasto obarvanim mesom.

Sadeži so predvsem pomemben vir C vitamina, vsebujejo pa tudi kalij in folno kislino. Njihovo uživanje naj bi celo zmanjševalo nevarnost nekaterih vrst rakavih obolenj, vsekakor pa pomagajo pri okrevanju po boleznih na dihalih.

Danes pomaranče gojimo v vseh letnih časih

Pomaranče so zelo sočne saj vsebujejo približno petdeset odstotkov vode in so tako tudi zelo primerne za pripravo sokov. Najpogosteje uživamo sveže ali v obliki sokov in koncentratov, odlična pa je tudi pomarančna marmelada. Peške in lupine uporabljajo za izdelavo različnih dišav, parfumov in mil. S fermentacijo je mogoče iz pomaranč pridobiti likerje ali celo kis.

Pomaranče so eden izmed najpomembnejših sadežev na svetovnem trgu. Največja pridelovalca sta Brazilija in Združene države  Amerike, največ sladkih pomaranč namenjenih presnemu uživanju pa prihaja iz sredozemskih držav. Danes jih gojijo na vseh kontinentih, tako da je pomaranče mogoče kupovati v vseh letnih časih. So pa lahko tudi prava zakladnica pesticidov, zato velja pozornosti pri nakupu.

Spremljajte našo novo serijo o agrumih vsako soboto in spoznajte še ostale!

(Visited 38 times, 3 visits today)
Close