12:52 pop AKTUALNO

Skoraj vse pomaranče vsebujejo “koktajl pesticidov”

Uradne številke, ki jih je analizirala mreža Pesticide Action Network (PAN), so odkrile 122 različnih vrst pesticidov v sadju in zelenjavi na britanskem trgu. Največ pesticidov so našli v grozdju, pomarančah, suhem sadju, zeliščih, hruškah, stročjem fižolu, zeleni solati, korenju in mangu.

122 pesticidov, ki vplivajo na zdravje

Mnogi najdeni pesticidi so nevarni za zdravje ljudi; 47 pesticidov se povezuje z rakom, 15 jih lahko negativno vpliva na spolno funkcijo in plodnost, 17 jih lahko poškoduje dihalni sistem in povzročijo zmedenost, glavobole in šibkost. Četrtina najdenih pesticidov pa je domnevno endokrinih motilcev.

Še vedno ni znano, kako zelo nevaren je učinek ‘koktajla’?

Vsako sadje ali zelenjava na seznamu vsebuje dve ali več vrst pesticidov, nekateri pa jih vsebujejo tudi do 25. Čeprav so ravni posameznih pesticidov v zakonskih mejah, se raziskovalci bojijo, da bi kombinacija več kemikalij lahko bila še posebej škodljiva za zdravje ljudi. »Te številke kažejo široko paleto kemikalij, ki smo jim dnevno izpostavljeni s prehrano. Medtem ko so varnostne meje še vedno določene za samo en pesticid naenkrat, je vse več dokazov, da lahko kemikalije skupaj postanejo še bolj strupene,« pove Nick Mole iz PAN UK.

 

Vir: The Guardian

(Visited 486 times, 1 visits today)
Close