Avtor IF 12:28 pop ZANIMIVO

Poznate rastlino, za katero so menili, da ima na listih čudežne kapljice?

Rastlina raste na predalpskih območjih nekje do višine sedemsto metrov nadmorske višine. Ustrezajo ji vlažna tla in sončne lege.

Navadna plahtica ali hribja resa (Alchemilla vilgaris) je do 70 centimetrov visoka trajnica. Listi so pecljasti, pretežno pritlični, dlanasto razcepljeni v pet do enajst krp, značilno pahljačasto nagubani in dlakavi na spodnji strani.

Cvetovi so rumeno zeleni združeni v navidezne kobule. V vlažnem vremenu se na nazobčanih robovih listov izločajo kapljice vode. Gre za odvečno izločanje vode, ki je bogata s kalcijevim karbonatom.

Pri nas uspeva več kot deset vrst plahtic, a razlike med njimi niso velike in vse vsebujejo podobne učinkovine.

Čaj iz plahtice

Od maja do septembra nabiramo cvetove in liste, ki so rahlo trpkega okusa. Vsebujejo predvsem čreslovine, grenčine, flavonoide, saponone in eterično olje. Čaj iz plahtice uživamo pri želodčnih in prebavnih težavah, pri driski, za izpiranje ran, saj to pospešuje njihovo celjenje.

Čaj sprošča krče in je uporaben za lajšanje bolečin pri menstruaciji in drugih ženskih boleznih. Pomaga tudi pri zastajanju vode in spodbuja presnovo. Skodelico čaja spijemo dva do trikrat dnevno med obroki.

Grgranje čaja pomaga pri vnetjih v ustni votlini in žrelu. Iz plahtice lahko pripravimo tudi tinkturo.

Od kod ime plahtica?

Znanstveno ime Alchemilla izvira iz besede alkimija. Alkimisti so upali, da bodo lahko s pomočjo kapljic vode, ki se nabira na listih, nežlahtne kovine spremenili v zlato.

Slovensko ime je verjetno nastalo zaradi oblike listov, ki spominjajo na plašček.

(Visited 384 times, 4 visits today)
Close