6:11 pop ZANIMIVO

Podvodni svet: Mesečinka, strupena obiskovalka slovenskega morja

V slovenskem morju lahko opazimo tri vrste klobučnjaških meduz, med njimi tudi mesečinka, ki živi le do pol leta, a v tem obdobju nas lahko boleče ožge, če se ji preveč približamo.

Mesečinka (Pelagia noctiluca) ima klobuk v obliki zvona, ali je okroglast. Zanjo je značilna škrlatna do rjavordeča barva.

Rob klobuka je “narezan” z osmimi tankimi elastičnimi lovkami, ki so lahko dolge do enega metra, s katerimi nas ob stiku ožge in štirimi obustnimi rameni, ki so podaljšek ust. Vzdražena mesečinka fosforescira in izloča svetlikasto sluz ob dotiku. Njena življenjska doba je od dva do šest mesecev.

Prehranjuje se v glavnem z zooplanktonom, majhnimi ribami, raki in drugimi meduzami. Svoj plen ujame z lovkami, ki imajo ožigalke. Hrana se prebavlja najprej zunaj celic in kasneje tudi znotraj celic v prebavni votlini, ki vrsti omogoča, da se prehranjujejo tudi z večjimi živalmi.

Razmnoževanje in oploditev potekata zunaj telesa

Za mesečinko sta značilna ločena spola, spolne žleze ima v osrednjem delu klobuka. Spolne celice izloči skozi usta in sama oploditev poteka zunaj telesa. Iz oplojenih jajčec potem nastane ličinka planula, ki se razširja z morskimi tokovi in se razvije v efiro ali mlado meduzo, ki se hitro razvije v odraslo spolno zrelo meduzo.

Mesečinka je strupena vrsta, ki lahko povzroči boleč ožig

Mesečinka živi v Atlantskem oceanu in Sredozemskem morju, v odprtih in v obalnih vodah. Velja za strupeno vrsto za ljudi, njen ožig je boleč in povzroči rdečino in srbenje. V zelo redkih primerih povzroči alergijske reakcije, ki lahko ogrozijo človeško življenje.

Spremljajte našo poletno rubriko Podvodni svet v Sloveniji TULE.

Vir: NIB

(Visited 616 times, 5 visits today)
Close