10:58 dop ZANIMIVO

Po več tisočletjih se je v Veliki Britaniji v divjini rodil bizon

V Kentu v Veliki Britaniji so se v sklopu projekta za repopulacijo divjih živali v naravi razveselili zares posebnega mladička: bizonja družina daje upanje.

Sicer so ugotovili, da je ena bizonja samica, ko so 3 živali pripeljali v Kent, že nosila v sebi mladiča, a tega takrat niso vedeli. Bizoni namreč to zelo dobro skrivajo, saj so v divjini mladiči lahka tarča plenilce.

Malo bizonko so tako zelo presenečeni odkrili nekaj dni po rojstvu, ko so iskali, kam se je izgubila samica. Ta se je umaknila v zasebnost skritih kotičkov parka.

Bizonja mladička je prva po tisočletjih, ki se je skotila v Veliki Britaniji. V projektu upajo, da jih bodo kmalu imeli še več, saj se bo v teh dneh trem samicam, ki so jih namestili julija, pridružil še samec iz Nemčije.

Veseli so tudi, da je mladičko dobro sprejela cela čreda – ostali bizoni jo umivajo in ščitijo, ko mama počiva.

Še eno zanimivost so sporočili: bizončica naj bi na svet pokukala 9. septembra, a so zaradi smrti kraljice Elizabete (dan prej) počakali z novico, obenem so se pred razglasitvijo želeli tudi prepričati, da je mladič zdrav.

Bizoni v Evropi so bili že tik pred izumrtjem

V Evropi trenutno živi 9000 bizonov, vsi so potomci 12.000 živali, ki so vrsto rešile pred izumrtjem.

Britanski bizoni trenutno živijo v ogradi na 5 hektarjih, ko se bodo privadili in bodo ugotovili, da so zdravi, jih bodo preselili na 50-hektarsko območje, naslednje poletje pa na 200 hektarjev, kjer bodo živeli popolnoma divje življenje, brez prehrane in dodatkov, ki jim jih trenutno še zagotavljajo za boljšo prilagoditev.

(Visited 446 times, 9 visits today)
Close