V Veliki Britaniji se v divjino prvič po stoletjih vračajo bizoni

29 julija, 2020

Divji bizoni že tisoče let niso pohajali po Veliki Britaniji, a v naslednjih dveh letih se bodo vrnili – za to se je zavzela iniciativa za oživitev lokalnega ekosistema.

 

Dve okoljevarstveni organizaciji s fundacijo loterije bosta v projektu Wilder Blean v gozdove v Kentu spet naselili evropske bizone. Ti s svojo velikostjo (nekateri tehtajo do ene tone) uspešno rušijo posamezna drevesa, s tem da se drgnejo ob deblo, da podrejo in jedo, s čimer se pokrajina odpre za razvoj dugih vrst. V organizacijah upajo, da bodo bizoni z naravnim nagonom ‘ekosistemskih inženirjev’ ustvarili močnejši in bolj biodiverzitetni habitat.

Projekt so označili za pomemben korak v boju proti strahotnemu upadanju vrst v Veliki Britaniji. Poleg tega verjamejo, da bo dokazal, da so najboljše rešitve za okolje naravne rešitve.

Kot je poročal britanski Guardian, bodo za začetek iz Nizozemske ali Poljske uvozili enega samca in tri samice, ki jih bodo takoj izpustili, nato pa pustili naravi prosto pot. Njihovo zdravje bodo spemljali iz daljave.

 

Vir. LP

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 120 times, 1 visits today)