Avtor rb; foto: shutterstock 5:30 pop ZANIMIVO

Odgovor bralcu: Čeprav je ptičje gnezdo na “neprimernem” mestu, ga ne premikajte!

Ptice si določeno mesto za gnezdenje izberejo z razlogom, ki ga včasih ne razumemo …

Na našo nedeljsko objavo o pticah in odstranjevanju oz. premikanju gnezd se je oglasil eden od bralcev in prosil za nasvet, kako naj se loti prestavitve gnezda kosovke.

Bralec je zapisal takole: »Kosovka je začela z izdelavo gnezda pod pleksi nadstreškom, kjer je zelo malo prostora, predvsem pa bo že čez nekaj tednov prostor močno pregret (kot pod šipo avtomobila). Gnezdo želim ohraniti, a mesta si ni izbrala najboljšega, saj se bojim, da se bo zarod skuhal. Kako naj se lotim prestavitve gnezda oz. kdaj v kateri fazi izdelave gnezda to še lahko storim, da ne bo kosovka gnezda zapustila – oz. bo imela čas, da ga naredi drugje?«

Vprašanje smo posredovali na Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, kjer so pripravili odgovor.

Kosovka si je z razlogom izbrala mesto za gnezdo

Z DOPPS smo dobili odgovor, da predlagajo, da ta del nadstreška bralec nekako zasenči in s tem prepreči, da bi se gnezdo pregrelo.

»Prestavljanje gnezda odsvetujemo. Kosovka si je to mesto izbrala in tudi če bi ga odstranili, bi ga najverjetneje skušala narediti na isti lokaciji ne pa drugje. V času gnezditve in same gradnje gnezd ptic ne motimo, saj lahko sicer opustijo gnezdenje, ker se bodo počutile ogrožene. Tudi med gnezditvijo gnezda ne opazujemo, saj lahko na ta način potencialnemu plenilcu izdamo lokacijo gnezda in le-to izpleni,« bralcu svetujejo v društvu.

Še več člankov o pticah pa TULE.

(Visited 300 times, 2 visits today)
Close