Avtor br; foto: shutterstock.com 5:39 pop ZANIMIVO

Ali lahko odstranimo gnezdo, ki ga ptice naredijo na ali ob hiši?

So ptice naredile gnezdo pod streho ali nadstreškom vaše hiše, kjer bo zanje nevarno ali pa je moteče za vas, zato želite gnezdo odstraniti ali prestaviti? Kaj lahko storite?

Odgovor na vprašanje, kako oz. če sploh prestaviti gnezdo ptic, so pripravili v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Odstranjevanje gnezd in vznemirjanje katere koli vrste prostoživečih ptic je v Sloveniji prepovedano z zakoni (Uradni list št. 46, 30. 4. 2004, 10. člen uredbe), vendar lahko škodo v nekaterih primerih učinkovito zmanjšate s preprostimi ukrepi.

Gnezd ne odstranjujte v času gnezditve!

Ukrepanje je odvisno od vrste, ki si je hišo izbrala za svoje gnezdišče, vendar pa vse posege izvajajte izključno v času izven obdobja gnezditve, torej jeseni, pozimi ali zelo zgodaj spomladi.

Vrste, kot so mestna lastovka, hudournik, šmarnica in domači vrabec pogosto gnezdijo na zunanjih fasadah stavb, zato se pod njihovimi gnezdi nabirajo iztrebki mladičev. Če vas to moti, lahko 70–80 centimetrov pod gnezdom namestite varovalno polico, ki prestreza iztrebke ptic.

Lastovke so zavarovane – in njihova gnezda tudi

Najpogosteje ljudi motijo gnezdeče lastovke, saj si te gnezda rade ustvarijo na vogalih stavb, pod streho ali nadstreškom, pod balkoni ipd. Vse vrste lastovk pa so pri nas zavarovane. Zavarovana so tudi njihova gnezda, kar pomeni, da jih je prepovedano odstranjevati in uničevati.

Odstranitev je mogoča le v izjemnih primerih, če izvajalec pred tem pridobi posebno dovoljenje, ki ga izda Agencija RS za okolje po predhodnem strokovnem mnenju Zavoda RS za varstvo narave.

Gnezda je dovoljeno odstraniti tudi v primeru, če ima izvajalec gradbeno dovoljenje (na primer za rekonstrukcijo hiše).

Tudi v primeru naštetih izjem poskrbite, da gnezd ne odstranjujete v času, ko lastovke gnezdijo, torej spomladi in poleti.

Več zanimivih člankov o pticah pa poiščite TULE.

Vir: DOPPS

(Visited 361 times, 3 visits today)
Close