Avtor Br; foto: shutterstock.com 8:20 dop ZANIMIVO

Nova študija: So mestni vrabci boljši očetje kot njihovi podeželski bratranci?

»Izkazalo se je, da so mestni samci super samci – sposobni braniti svoje ozemlje in skrbeti za svoje mladiče,« je dejal dr. Samuel Lane, glavni avtor študije.

Znanstveniki, ki opazujejo vrabce, verjamejo, da se zaradi manjšega plenilskega pritiska v mestu v primerjavi s podeželjem ptice uspešneje razmnožujejo in da to potencialno poveča navade staršev mestnega vrabca, da obiščejo gnezdo. Pa je res tako?

»Za samce ptic pevk v zmernih območjih velja, da zmanjšajo starševsko skrb, ko morajo bolj agresivno braniti svoje območje,« je povedal dr. Samuel Lane, glavni avtor študije na Virginia Tech. V študiji, objavljeni v reviji Frontiers in Ecology and Evolution, so proučevali šest lokacij v jugozahodni Virginiji, kjer so spremljali skrbnost samcev za zarod.

Vrabci presenetili – pričakovali so drugačen rezultat

Pričakovali so, da bodo bolj agresivni mestni vrabci samci žrtvovali starševsko skrb za obrambo ozemlja, kar naj bi posledično negativno vplivalo na preživetje njihovih mladičev.

A ne samo, da so gnezdišča obiskovali bistveno pogosteje kot njihovi podeželski bratranci, poleg tega so gnezdeče mladiče začeli hraniti že prej.

»Naša študija dokazuje, da nekaterim vrstam ptic pevk celo koristi življenje v urbanih okoljih, ko je dovolj zelenih površin za iskanje hrane in gnezdišča,« je povedal Lane. Znanstveniki zdaj upajo, da bodo tekoče raziskave na tem področju prispevale k oblikovanju urbanih okolij, ki bodo v podporo divjim živalim.

Vir: GNN

(Visited 74 times, 1 visits today)
Close