Avtor br; foto: shutterstock.com 7:50 dop ZANIMIVO

Nova raziskava: zaradi vse toplejših poletnih noči izgubimo več kot 40 ur spanja na leto

Verjetno ste že kdaj imeli težave s spanjem, ko so bile noči pretople. Zdaj obstaja raziskava, ki potrjuje, da niste edini.

Raziskovalci pod vodstvom Keltona Minorja z Univerze v Kopenhagnu na Danskem so s podatki o sledenju spanja iz zapestnic ugotovili, da višje nočne temperature res vplivajo na spanje.

Med letoma 2015 in 2017 so zbrali več kot 7 milijonov zapisov o nočnem spanju več kot 47.000 ljudi v 68 državah.

Višje kot so temperature, manj spimo

Ob nadzoru posameznih dejavnikov, sezonskih in časovnih trendov, so ugotovili, da povišane temperature skrajšujejo spanec – predvsem tako, da se podaljša čas, preden zaspimo. V zelo toplih nočeh, s temperaturami nad 30 °C, so ugotovili, da ljudje spimo v povprečju 14 minut manj.

Raziskovalci ocenjujejo, da zaradi višjih temperatur izgubimo okoli 44 ur spanja na leto. Do leta 2100 pa bomo izgubili med 50 in 58 urami spanja na leto. Pomanjkanje spanja pa vpliva tako na psihično kot fizično stanje ljudi.

Učinki višjih temperatur na spanje ne vplivajo enako na vse

Znano je, da so starejši, prebivalci držav z nižjimi dohodki, ženske in tisti, ki že živijo v toplejših podnebjih, nesorazmerno prizadeti. To bo verjetno še povečalo obstoječe globalne neenakosti.

Temperature po vsem svetu naraščajo, največje povišanje pa je zabeleženo prav ponoči. K temu prispevajo podnebne spremembe in širjenje mestnih toplotnih otokov. Ugotovljeno je bilo, da tisti v bolj vročih regijah doživljajo večjo izgubo spanja na stopnjo segrevanja. To nakazuje, da je človekova sposobnost prilagajanja na vroče vreme omejena.

Začaran krog klimatskih naprav, ki znižujejo temperaturo v spalnici

Idealna temperatura za spanje je okoli 16 do 20 °C. Telo med spanjem uravnava notranjo temperaturo, vendar višje zunanje temperature to otežujejo – zlasti pri starejših ljudeh. Tisti v bogatejših državah bodo bolj verjetno imeli klimatsko napravo, ki jim pomaga doseči optimalno temperaturo za spanje – vendar je to začaran krog.

Klimatske naprave porabijo več električne energije kot katera koli druga naprava v domu, pri čemer proizvajajo emisije in uhajajo kemikalije, ki segrevajo planet. Medtem ko je v nekaterih državah klimatska naprava nujna, da lahko ljudje zaspijo, je v milejših podnebjih pogosto bolj razkošje.

Ukrepi za zmanjšanje emisij

Uvedba strožjih zakonskih standardov za klimatske naprave, povečanje števila dreves in zelenih površin ter postavitev stavb tako, da je senca in prezračevanje čim bolj učinkovito, da se zmanjša vpliv in uporabo klimatskih naprav.

Vir: Euronews Green

(Visited 110 times, 1 visits today)
Close