7:30 dop ZANIMIVO

Nora ideja, kako porabiti polento

Nora ideja, kako porabiti polento

Polente po navadi vedno skuhamo malo več. Kar ostane od prejšnjega dne, lahko postrežemo naslednji dan kot precej drugačno jed. Kako porabiti polento od včeraj?

Polenta je super jed, iz instant verzije je lahko pripravljena zelo hitro in je okusna priloga številnim jedem na žlico, prija pa tudi hladna s toplim mlekom. Je odlična zamenjava za druge priloge, ki so bolj pogoste na naših jedilnikih, od riža do pašte, od krompirja do – kruha.

Osnoven recept je zelo enostaven, priprava pa zelo hitra. Lahko pa ga enostavno nadgradimo in naredimo “svojo” polento. Izboljšamo jo npr. tako, da jo namesto na vodi kuhamo na mleku (ali kombinaciji mleka in vode), sami prilagodimo, kako gosto polento želimo, vanjo lahko vmešamo različna zelišča, okus ji npr. zelo popestri svež peteršilj. Zelo popularen je tudi dodatek naribanega parmezana.

V še vročo lahko vmešamo prepraženo čebulo, kar jo naredi omamno aromatično (pozor, morda boste pojedli le prilogo!), za še bolj krepak obrok pa tudi prepraženo slanino.

Goste bo očarala popečena – kuhano polento vlijemo v pekač in hladimo vsaj nekaj ur (najbolje čez noč), nato pa jo narežemo na rezine in popečemo na malo masla ali olivnega olja – najbolje v žar ponvi, poleti pa tudi na žaru.

Kako porabiti mrzlo polento od včeraj?

To je tudi dobra ideja, kako porabimo mrzlo polento. Da pa ne bo vedno “polenta na žaru”, lahko iz mrzle polente naredite še eno drugačno prilogo, ki bo očarala vsakogar, otroci jo bodo naravnost oboževali. Kako? Tako:

  • polento narežite na debele palčke (če pa jo imate v navadni skledi, lahko naredite kroglice ali žličnike)
  • povaljajte v moki, jajcih in drobtinah (če je bolj rahla, jajca in drobtine ponovite)
  • ocvrite v olju ali popecite na olju z vseh strani.

Pohana polenta je znotraj mehka in nežna, zunaj pa hrustljava. Božansko!

 

(Visited 934 times, 9 visits today)
Close