5:10 pop ZANIMIVO

Naredimo sami: Voščilnico ali novoletne okraske, ki jih lahko kasneje posadite

Voščilnico ali novoletne okraske , ki jih lahko kasneje posadite, se da preprosto izdelati doma.

Iz Zavoda Koki prihaja ta zelo simpatična ideja, kako voščilnico ali okraske narediti ekološko, hkrati pa – uporabno tudi po praznikih!

“Vse leto smo nabirali semena zelišč, cvetlic, travniških rastlin, prešali rože… Zdaj pa je čas, da ideja zaživi,” povedo v Kokiju, kjer so se lotili izdelave recikliranega semenskega papirja za praznične voščilnice in novoletne okraske.

Stvar je preprosta in zelo smiselna: ko bi sicer voščilnica ali okrasek romala v smeti, ju posadimo. V lonček, na vrt, ali pa papir preprosto položimo na zemljo. In zrasle bodo bazilike, melise, rožice, vse, kar smo v obliki semen zapakirali v papir.

Kako izdelamo takšno voščilnico ali okrasek s semeni?

foto: Zavod Koki

Navodila so nam zaupali v Zavodu Koki:

  1. Po hiši poiščete rolice wc papirja, kartonske škatle od jajc, že uporabljene risalne liste, skratka papir, ki ni plastificiran. Raztrgate ga na drobne koščke in prelijete s toplo vodo. Vse skupaj premešate s paličnim mešalnikom, da dobite papirnato kašo.
  2. Sedaj potrebujete nekakšno sito – ni ga treba kupiti, tudi to lahko izdelate sami. Vzamete okvir od slike, nanj pa pritrdite mrežo za komarje, najlonsko nogavico ali kaj podobnega.
  3. Potrebujete še večjo posodo, kamor gre to sito. V to večjo posodo nalijete vodo in ji primešate kašo, vanjo pa položite sito, da se papirnata kaša lepo razporedi po situ.
  4. Vmešate semena – pritisnete in čez položite malo kaše. Nato z brisačko popivnate odvečno vodo in daste sušit. Sušenje traja lahko dan ali dva, odvisno od debeline papirja.
  5. Če želite obarvati papir, uporabite jedilne barve.
  6. Ko izdelate voščilnico, ne pozabite priložiti še kratek pripis, kdaj sejati, kar ste poslali.
  7. Pri okraskih pa je treba papir prej dati v modelček kroga, srčka, zvezdice …

Lahko pa pobarate Zavod Koki, saj izdelke tudi prodajajo.

(Visited 149 times, 2 visits today)
Close