7:59 dop ZANIMIVO

Naravni repelenti proti mrčesu: posadite te rastline!

Seznam rastlin proti muham, komarjem in klopom.

Rastline s svojim vonjem oz. eteričnimi olji naravno odganjajo mrčes – nekatere bolj, nekatere manj. Našli smo seznam rastlin, ki odganjajo 3 najbolj “nadležne” žuželke.

Velja poskusiti – bolje je, da jih odganjamo z rastlinami kot z repelenti, obenem pa moramo vedeti, da le zaradi tega, ker gre za naravne snovi, ne pomeni, da niso nekatere med njimi tudi strupene (za nas ali in predvsem pa za živali, npr. pse in mačke).

Proti muham

Proti muham naj bi najbolje delovale rastline: meta, limonina trava, limona, cedra, timijan, sivka, čajevec, rožmarin, navadni vratič (Tanacetum vulgare) …

Proti komarjem

Proti komarjem pa meta, limonina trava, limona, navadni vratič, rožnovinka oz geranija, klinčki, evkaliptus, modra cedra, cimet …

Proti klopom

Klope najbolj odganjajo vonji mire (Commiphora erythraea), evkaliptusa, rožnovinke in navadnega vratiča.

Pozor, prav navadni vratič, ki uspešno odganja mrčes, je strupen!

Takole so zapisali na Pomurskih lekarnah: “Eterično olje navadnega vratiča je močno strupeno tako notranje kot zunanje zaradi vsebujočega beta-tujona, ki je tudi znan strup za jetra.  Poročajo o zastrupitvah, med njimi smrtnimi, tudi po uživanju čajnih poparkov in praškov ter alkoholnih izvlečkov. Znana je alergija na dotik.”

Lahko pa naredite tudi takšno domače pršilo:

(Visited 551 times, 5 visits today)
Close