Socvetja leske (Corylus avellana), breze in še nekaterih rastlin zaradi oblike imenujemo tudi kačice ali mačice. Niso pa le zanimiv naravni okras, temveč so tudi uporabne kot divja hrana!

Mačice oz. kačice na leskah so pravzaprav moški cvetovi. Na istih vejah, tik nad moškimi cvetovi, rastejo drobni rdeči ženski cvetovi, iz katerih se po oploditvi razvijejo lešniki.

Leskine kačice so za nekatere sicer alergene, toda obenem predstavljajo pomembno pašo za čebele, saj so eni izmed prvih pomladanskih cvetov. Kačice lahko uporabimo kot dodatek solatam, vendar v manjši količini, saj so večinoma grenkega okusa. Boljše so najbolj dozorele.

Sesekljane so uporabne tudi kot dodatek raznim jogurtovim in skutnim namazom ali pripravljene skupaj z zelenjavno prilogo – bodisi popečeno ali dušeno.

Moka iz leskovih kačic

Iz posušenih in zmletih mačic lahko pripravimo celo moko, ki vsebuje visok delež proteinov. Ne vsebuje pa škroba ali glutena, zato jo dodajamo pšenični moki za peko različnih pekovskih izdelkov, a največ do tretjine oziroma po izkušnjah. Za pripravo moke so najbolj primerne še kompaktne, nerazcvetene mačice.

Zanimivo: v zdravilne namene?

Nekoč so leskove mačice in liste uporabljali v zdravilne namene, saj vsebujejo čreslovine in flavonoide. Uživanje čaja je priporočljivo pri težavah s krčnimi žilami, za zniževanje povišane telesne temperature, pospešujejo pa tudi potenje in izločanje žolča. Čaj iz poparjenih mladih listov pomaga proti diareji.

(Visited 559 times, 9 visits today)
Close