1:33 pop ZANIMIVO

Alternativni pokop: Ko umrete, lahko ‘postanete’ korala

Ko umrete, lahko postanete del koralnega grebena.

Želja po vrnitvi v ocean sega tisočletja v preteklost. Danes pa se lahko že pred smrtjo odločite za oceanski pokop, ki je okolju prijaznejša alternativa tradicionalnemu pokopu.

Ko je 77-letna Janet Hock, nekdanja profesorica zobozdravstva, iz Indianapolisa, leta 2020 posodobila svojo oporoko, je dodala, da po smrti želi postati del koralnega grebena.

To pomeni, da bodo njene upepeljene ostanke zmešali v perforirano betonsko kupolo, znano kot grebenska krogla. Postala bo del umetnega koralnega grebena, ki bo zagotovilo novo življenje na morskem dnu.

Grob je lociran z GPS kordinatami

Eternal Reefs je dobrodelna organizacija s Floride, ki ponuja “način vračanja po življenju z obnavljanjem vse manjšega sistema naravnih koralnih grebenov”. Grebenske krogle iz pH-nevtralnega betona skupaj s človeškim pepelom postavijo na regulirana območja morskega dna po ZDA. Družina in prijatelji pa dobijo GPS koordinate, kje natančno se nahaja “grob” njihove ljubljene osebe.

Koralni pokop pa ima tudi okoljsko noto: grebenske krogle namreč v kratkem času privabijo množico morskega življenja, v eni blizu Floride živi 56 vrst rib, pa tudi raki, morski ježki, spužve in korale.

Vir: The Guardian

(Visited 437 times, 2 visits today)
Close