Avtor VB, foto: Družinski center Mala ulica 1:48 pop ZANIMIVO

Gozdne zamislice za zabavna doživetja otrok v naravi

Na Svetovni dan Zemlje so v družinskem centru Mala ulica izdali Gozdne zamislice – knjižico s čudovitimi ilustracijami, ki dopolnjujejo zbirko spletnih knjižic z idejami za ustvarjanje z otroki doma.

“Gozdne zamislice smo oblikovali v želji, da otroke in starše navdušimo in spodbudimo k zabavnemu in zanimivemu preživljanju prostega časa v naravi, saj gozd otrokom ponuja številne možnosti za sprostitev in igro,” pravijo v Mali ulici.

Med idejami, ki so jih na gozdnih sprehodih in v počitniškem varstvu preizkusili sami, so izbrali takšne, ki so otroke najbolj pritegnile in jih spodbudile k pozornejšemu opazovanju narave.

Gozdna zamislica Drevesna bitja

Igrarija je najprimernejša za izvajanje po deževnem dnevu, ko so tla še mokra.

Izberite si drevo. Na njegovem lubju ustvarite obraz – uporabite blato in drug naraven material iz okolice. Poimenujte drevo in si izmislite zgodbo o drevesnem bitju.

Vir: Knjižica Gozdne zamislice

Nova znanja in pozitiven odnos do okolja

Otroci pri tem usvajajo nova znanja o živalih, rastlinah in biotski raznovrstnosti gozdov, krepijo zavedanje o pomenu naravnega okolja ter prek igre na prostem utrjujejo motorične spretnosti in učne sposobnosti, kot sta koncentracija in osredotočenost.

“Priprava otrokom prijaznih vsebin, v okviru katerih odpiramo teme, s katerimi spodbujamo pridobivanje izkušenj na prostem in razvijanje pozitivnega odnosa do okolja in gozdov, je še posebej pomembna v današnjih časih, ko se otroci še več kot običajno zadržujejo v notranjih prostorih, pogosto pred zasloni telefona in računalnika, kar vpliva na njihov telesni in duševni razvoj,” poudarjajo avtorji.

Gibanje v naravi namreč blaži številne težave v duševnem zdravju (pomanjkanje koncentracije, hiperaktivnost, anksioznost, depresija), ki smo jim priča v zadnjem desetletju.

Gozdne zamislice so družinam na voljo v Družinskem centru Mala ulica.

(Visited 227 times, 2 visits today)
Close