Avtor BR 8:38 dop ZANIMIVO

Eksotične živali: Če zanje ne morete več skrbeti, jih ne izpuščajte v naravo!

Tokrat smo se pogovarjali z magistro biologije, Niko Leben, ki skrbi za zapuščene eksotične živali. Njeno poslanstvo je tudi premagovati strahove, vzgajati spoštovanje do živih bitij in doživeti lepoto narave.

Eksotične živali so tujerodne prostoživeče vrste, kot so kače, pajki kuščarji, žuželke, želve, krokodili, in drugo, v tujini pa se, kot eksotične smatrajo tudi levi, tigri in sloni.

Eksotični hišni ljubljenčki so živali, za katere ljudje skrbijo v okviru hobija teraristike ali profesionalno – kot Nika Leben.

Za koliko in za katere živali trenutno skrbite?
Kače, kuščarji, žabe, ptičji pajki, želve, žuželke, sesalci. Število je trenutno okoli 170.

Kaj se zgodi z živalmi, za katere skrbite, jih lahko kdo posvoji?
Ko me pokličejo in pri nas ni prostora, običajno pokličem koga, ki mi je izrazil željo in ima pogoje, da lahko poskrbi za žival, ima možnost žival posvojiti.

Za koga je sploh primerna eksotična žival?
Zrele in odgovorne osebe ali družine, ki v lastništvo eksotične živali vstopajo z ustreznim znanjem, opremo in prostorom.

Kje je meja za živali v ujetništvu – se po vašem mnenju spreminja družbena sprejemljivost, da imamo doma kačo, papigo, činčilo, tigra, opico itd.?
Določene živali so v določenih obdobjih bolj popularne in dostopnost ter povečanje izbora, ker se veča število rejcev pomeni tudi to, da je več hišnih ljubljenčkov eksotičnih. Meja je dobrobit živali. Če kdo za živali pravilno poskrbi, poskrbi za varnost drugih in dobro počutje živali, primerne pogoje in obogatitve je lahko lastnik tudi eksotičnih vrst. Tudi ni več tako nenavadno, da je v družini kača ali kuščar ljubljenček. Meni osebno je to veliko bolj všečno obdobje kot pa čas naših babic, ko je bilo treba vse kače pobiti.

Menite, da bi morali prepovedati možnost nakupu eksotičnih živali ali zgolj striktno preverjati, kdo jo kupi in ali ima ustrezen prostor ter znanje, da bo lahko skrbel za izbrano žival?
Prepovedi vodijo v kriminalizacijo hobija in lastništvo živali se kvečjemu pomakne v ilegalo ter postane za nekatere še privlačnejše. Dandanes so objave na družabnih medijih zelo dober vir preverjanja. Zamislite si, da nekdo objavi sliko terarija. Če bo vidno karkoli narobe s pogoji in živaljo, mu bodo ostali člani interesne skupine takoj svetovali, kaj naj spremeni, da bo za žival bolje poskrbljeno. Če bi bile te živali prepovedane, pa tega ne bo in marsikatera žival bi živela v neprimernih pogojih. Ključ ni v prepovedih marveč v izobraževanju in pridobivanju izkušenj in pravih nasvetov od izkušenih lastnikov eksotičnih živali.

Kako ukrepati ob morebitnem pobegu eksotičnega hišnega ljubljenčka?
Žival poiskati in poskrbeti, da ne pobegne več. V primeru strupene živali organizirati iskalno akcijo in opozoriti širšo okolico.

Kaj storiti, če že imamo eksotično žival, za katero pa ne moremo več skrbeti?
V Sloveniji je povpraševanje po eksotičnih živalih še vedno prisotno, zato poskusite najti novega lastnika preko različnih portalov. Če to ne uspe, pa pokličite razna društva, ki vam bodo pomagala najti posvojitelja. Živali nikoli ne izpuščajte v naravo.

(Visited 444 times, 7 visits today)
Close