12:50 pop ZANIMIVO

Ekološka slovenska darila – 6 idej za obdarovanje

Ste razmišljali, da bi letos svojim najdražjim podarili nekaj res posebnega, z mislijo, da bi bilo darilo trajnostno in hkrati lokalno.

Pripravili smo nekaj predlogov, kako lahko presenetite družinske člane, prijatelje, sodelavce in sosede z darilom, ki je okolju prijazno, zanimivo in hkrati slovensko.

1. Liofilizirano sadje

Darilo, ki je primerno za vse ljubitelje najrazličnejšega sadja in tise, ki skrbno pazijo, da uživajo zdravo prehrano, saj liofilizirano sadje zadrži volumen, barvo in teksturo sadeža.

V postopku liofilizacije sadežu (jagode, borovnice, maline, banane, ananas, fige …) odstranijo le 98-99 % vode, vsi vitamini in minerali pa se ohranijo v sadežu.

2. Zero Waste darilo

Se vaš obdarovalec trudi živeti po načelih Zero Waste ali pa bi svoje prijatelje in družino radi spodbudili, da bi pri svojem vsakdanjem življenju proizvedli manj odpadkov, potem je to darilo zagotovo primero za njih.

Med slovenskimi proizvajalci tovrstnih izdelkov lahko najdete gobo za čiščenje posode iz lufa buče, pralne kuhinjske krpe, ki nadomestijo običajne papirnate brisačke, pralne higienske ščitnike perila, zobno kremo v obliki tabletk, stekleničko za vodo za večkratno uporabo itd.

3. Darila, ki so bila narejena z vašimi rokami

Podarite nekaj, za kar ste si vzeli čas in naredili sami. Pa naj bodo to piškoti, ptičja hišica ali vzgojena sobna rastlina … le da je podarjeno iz srca.

4. Izlet z vlakom

Ne pozabite, da si otroci predvsem želijo, da bi starši z njimi preživeli več časa in izlet z vlakom je idealna priložnost, da cel dan preživite skupaj. Vožnja z vlakom na drug konec Slovenije, na primer v Koper, Novo Gorico, Ljubljano, Celje, Maribor ali Novo mesto, je lahko nepozabna dogodivščina, ki bo ostala še dolgo v spominu.

5. Darila za ljubitelje živali z dobrodelno noto

Ste razmišljali, da bi letos podarili posvojitev delfina iz slovenskega morja ali pa mucka na daljavo, to je odlična ideja, saj boste na ta način podprli različna društva po Sloveniji, ki se trudijo za dobrobit živali.

Opazovanje divjih živali

Želite podariti res nekaj nevsakdanjega in hkrati nepozabnega, potem podarite obisk ene od opazovalnic v Sloveniji, kjer si bo obdarovanec lahko ogledal medveda in druge divje živali v njihovem naravnem okolju.

Darila lahko tudi zavijete v slogu oz z mislijo na okolje:

(Visited 215 times, 2 visits today)
Close