Avtor rb; foto: shutterstock.com 5:27 pop ZANIMIVO

Eko družinski filmi: Največje skrivnosti – in realnost živalskega sveta

Tokrat predstavljamo dokumentarne filme v kategoriji “ Micro Movie”, vseh pet finalistov si lahko ogledate na spletni platformi brezplačno.

V dokumentarnih filmih poglejte zgodbe o evropskih tekunicah, moškem iz Tanzanije, ki rešuje želve, nezakonitem ribolovu, iberskem risu in etiopskih volkovih.

Zbudi se in poduhaj rožice (Wake Up & Smell the Flowers)

Po šestih mesecih zimskega spanja se prikupne evropske tekunice (vrsta pravih veveric) končno prebudijo – in so lačne! V zmagovalnem dokumentarnem filmu ste lahko priča njihovi spektakularni cvetlični pojedini in jim sledite, saj pripravljajo nekaj zelo pomembnega …

Film si lahko ogledate tukaj.    

Želvji mož (The Turtleman)

Drugi zmagovalni dokumentarni film govori, o Nassoroju, avtohtonem naravovarstveniku iz Juanija, najbolj vzhodnega otoka v Tanzaniji, ki zadnjih 21 let z nevladno organizacijo Sea Sense rešuje želve.

Film si lahko ogledate tukaj.    

Osvetljena temna jata (Illuminating The Dark Fleet)

Brez večje preglednosti v boju proti nezakonitemu ribolovu Rdeči seznam IUCN ocenjuje, da 455 vrstam rib, ki so trenutno navedene kot kritično ogrožene, grozi izumrtje. Dokumentarni film razkriva divji nezakoniti ribolov kitajske flote v severnokorejskih vodah.

Film si lahko ogledate tukaj.     

Risinja Odrina (Odrina the Lynx)

Po dolgoletni odsotnosti se je tiha senca vrnila v gozdove osrednje Španije. Plenilec, ki se ga srake spet učijo bati – iberski ris. Risi, ki so bili preganjani do roba izumrtja, so zdaj zaščiteni in se počasi vračajo na svoje nekdanje območje.

Film si lahko ogledate tukaj.     

Zadnji afriški volk (The Last Wolf of Africa)

V Etiopiji, kjer se prebivalci soočajo z negotovo prihodnostjo zaradi vojne, poteka še ena tiha bitka, bitka proti izumrtju najbolj ogrožene afriške mesojede zveri, etiopskega volka. Ljudje se selijo globlje na ozemlje volkov, tako da so volkovi omejeni na majhne gorske žepe, pritisk pa se nadaljuje vedno višje. Bodo volkovi dodatna žrtev vojne?

Film si lahko ogledate tukaj.     

Še več namigov za ekološke filme za celo družino pa najdete TULE.

Vir: Jackson Wild – Sekretariat Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES), Jackson Wild in Razvojni program Združenih narodov organizirajo mednarodno filmsko predstavitev, ki se osredotoča na neizmerno vrednost naših ključnih vrst, njihove obsežne ekosistemske storitve in milijone ljudi, ki to zagotavljajo

(Visited 96 times, 1 visits today)
Close