5:32 pop ZANIMIVO

Eko družinski filmi: Kako lokalne skupnosti pomagajo ogroženim živalim

Tokrat predstavljamo dokumentarne filme v kategoriji “ People & Threatened Species ” (ljudje in ogrožene vrste – krajši filmi), zanimive in poučne zgodbe o tem, kako lokalne skupnosti pomagajo ogroženim živalim in njihovim habitatom. Vse štiri finaliste si lahko ogledate na spletni platformi brezplačno.

V dokumentarnih filmih poglejte zgodbe o varovanju zeber, reševanju habitata (blueback) lososa, o kupovanju zemljišč za vzpostavitev travniškega habitata z bizoni ter o pomenu ostrig.

Inovatorke divjine (Wild Innovators: Beyond the Boma)

Številni naravovarstveniki menijo, da so največja težava za prostoživeče živali ljudje – toda Sheila Funnell je prepričana, da so tudi rešitev. Ogrožene Grevyjeve zebre ščiti tako, da sodeluje s skupnostmi Samburu po vsej severni Keniji, da bi okrepila vlogo žensk.

Od vdov, ki zbirajo podatke o ekologiji zeber, do mladih mater, ki šivajo higienske vložke za večkratno uporabo, da bi deklice obdržale v šoli, do babic, ki ponovno zasadijo travnike, ki so pomembni tako za zebre kot govedo in koze v skupnostih. Sheila in ženske, ki ustvarjajo pokrajino sožitja, koristi vsem, ki tam živijo – tako ljudem kot divjini.

Film si lahko ogledate tukaj.

Lahko losos preživi? (Can the Blueback Survive?)

Ribič iz plemena Quinault Butch Pope, politični predstavnik Ed Johnstone in predsednik Fawn Sharp so odraščali ob (blueback) lososu. Oddelek za naravne vire Quinault se je boril za obnovo ikonične ribe pred degradacijo habitata, zdaj pa se je znašel na ničelni točki glede vplivov podnebnih sprememb na okolje.

Film si lahko ogledate tukaj.

Zadnja divjina: rezervat Ameriška prerija (Last Wild Places: American Prairie Reserve)

Ameriški rezervat Prairie zbira zemljišča v severni Montani, s ciljem, da ustvarijo 3,5 milijona hektarjev velik travniški habitat. Ko ponovno naselijo bizone v pokrajino, imajo koristi tako ekosistem kot lokalni ljudje.

Film si lahko ogledate tukaj.

Kaj napovedujejo ostrigam v prihodnosti? (ReWild: What Ocean Time Machine Experiments Predict About Oysters)

Ker naši oceani postajajo vse bolj zakisani, se bitja, kot so ostrige, trudijo zgraditi svoje školjke. Da bi bolje razumeli to težavo, sta se komercialna farma ostrig in morski laboratorij združila, da bi zbrala podatke, izvedla poskuse in razumela, kaj bi izguba ostrig naredila njenemu širšemu ekosistemu.

Film si lahko ogledate tukaj.

Še več namigov za ekološke filme za celo družino pa najdete TULE.

Vir: Jackson Wild – Sekretariat Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES), Jackson Wild in Razvojni program Združenih narodov organizirajo mednarodno filmsko predstavitev, ki se osredotoča na neizmerno vrednost naših ključnih vrst, njihove obsežne ekosistemske storitve in milijone ljudi, ki to zagotavljajo.

(Visited 61 times, 1 visits today)
Close