Avtor BR; foto: shutterstock.com 9:06 dop ZANIMIVO

Črmlji v Sloveniji: Najpogostejša vrsta je Svetli zemeljski čmrlj

V Sloveniji je bilo doslej najdenih 35 vrst čmrljev, medtem ko v Evropi 68 vrst.

Čmrlji so zelo pomembni divji opraševalci, saj oprašujejo tudi v mrazu, dežju in vetru. Ker o njih na splošno vemo malo, jih bomo v naslednjih tednih malce podrobneje spoznali.

Začenjamo s svetlim zemeljskim čmrljem (Bombus lucorum), ki je najpogostejša vrsta čmrlja pri nas in za večino tudi najbolj tipičen predstavnik čmrljev. Zelo podoben mu je manj pogost, a vseeno precej razširjen temni zemeljski čmrlj (B. terrestris), ki ga v Evropi množično gojijo za opraševanje v rastlinjakih.

Svetli zemeljski čmrlj je črn čmrlj z rumeno progo na začetku oprsja in na drugem obročku zadka. Rumeni progi na zadku sledi črna, konica pa je bela.

Gnezdijo v opuščenih gnezdih sesalcev

Matice so dejavne med prvimi spomladi, v nižinah Slovenije največkrat marca, lahko pa tudi že prej. Gnezdijo večinoma pod zemljo v opuščenih gnezdih malih sesalcev. Družine so velike in štejejo nekaj sto osebkov. Svetli zemeljski čmrlj je pomemben opraševalec sadnega drevja in jagodičja.

Ker je vrsta dejavna tudi že zgodaj zjutraj, so matice spomladi zelo izpostavljene morebitnim ostankom pesticidov na sadnem drevju. Če se uporabljajo FFT, je zato bolj varno škropiti zelo pozno zvečer.

Povzeto po opisu vrste, ki ga je pripravila Čmrljica – slovensko društvo za varstvo opraševalce.  

Preberite tudi:

(Visited 565 times, 2 visits today)
Close