10:30 dop ZANIMIVO

Brezplačno s supom po reki – če ob tem iz vode pobirate smeti

Če se boste letos potikali po mestu Haag, vas tam čaka edinstvena priložnost za veslanje mimo nebotičnikov in strnjenih ulic, ki hkrati združuje brezplačen ogled mesta in skrb z okolje.

V Haagu so pred kratkim naznanili začetek nove kampanje, ki bo vodne športe (sup) združila s skrbjo za okolje.

Od julija do septembra imajo tako rekreativci možnost brezplačnega raziskovanja mestnih kanalov s sup deske, če bodo le tekom svojega izleta nabrali mimoidoče smeti. Ponudba je na voljo vsak četrtek, eno potovanje pa traja približno dve uri.

Poleg tega, da aktivnost ponuja edinstven pogled na to nizozemsko mesto, hkrati ponuja tudi poseben način vključitve prebivalcev v skrb za njegovo čistočo. Edina pogoja za sodelovanje v akciji sta odrasla spremljevalna oseba in dobro znanje plavanja, vso potrebno opremo pa zagotovi sodelujoča šola kajtanja.

120 ton smeti na leto

Onesnaževanje je v haaškem vodnem sistemu velik problem. Po mnenju strokovnjakov je glavni razlog za velike količine plastike močan veter, ki odpadke z ulic pomete v kanale. Čistilne službe v Haagu vsako leto iz vode odstranijo kar do 120 ton smeti, odpadki, katerih ne uspejo pobrati, pa se posedajo na dno in ostajajo v vodi v obliki mikroplastike.

Trenutna kampanja tako povzdiguje zgodbe vseh ljudi, ki se borijo za čistočo mesta in so odločeni spremeniti svoje okolje na boljše – najsi gre za javne uslužbence ali pa čisto običajne prebivalce.

(Visited 39 times, 40 visits today)
Close