Avtor IF 8:44 dop ZANIMIVO

Borovnice so pravo super živilo – iz domačih gozdov

Mnogi uvrščajo borovnice med najbolj zdravilna živila in ni čudno, da jih vsebujejo številni farmacevtski proizvodi.

Borovnice (Vaccinium myrtillus) pri nas marsikje dobro uspevajo. Najpogosteje jih najdemo v vlažnih gozdovih na humusnih in kislih tleh.

Močno razvejano grmičevje je visoko do pol metra, drobni listi s kratkimi peclji so okrogle jajčaste oblike. Cvetovi so drobni in z zelenkasto obarvani tako, da jih skoraj ne opazimo. Plodovi v velikosti graha zorijo od junija do avgusta, odvisno od sončnih dni in nadmorske višine.

Zakaj so borovnice super živilo?

Sadeži vsebujejo zelo veliko antioksidantov, predvsem antocianinov ki pomagajo zmanjševati škodo, ki jo v telesu povzročajo prosti radikali. Borovnice vsebujejo veliko vitamina C, bogate so s folno kislino, kar pomaga med nosečnostjo. Vsebujejo veliko kalija, ki je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka. So tudi dober vir vlaknin.

Snovi v zrelih sadežih preprečujejo vnetja, zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni in Alzheimerjevo bolezen, zavirajo procese staranja in strjevanje krvi, izboljšujejo vid, koncentracijo in spomin, preprečujejo celo razvoj nekaterih rakastih obolenj. Posušene se uporabljajo za zdravljenje prebavnih motenj, predvsem diareje. Medtem sveži sadeži delujejo rahlo odvajalno.

Listi za čaj

V manjši meri se uporabljajo tudi listi. Običajno v čajnih mešanicah, ki naj bi pomagale pri boleznih sečil in sladkorni bolezni. Ker listi vsebujejo tudi strupene sestavine njihova dolgotrajnejša uporaba ni priporočljiva. Za pripravo čaja je tako bolje uporabiti posušene sadeže.

Borovnice so odlične za sladkanje presne, zato si jih le privoščite med sprehodom po gozdu, popazite le na količino:

Če imamo na voljo večjo količino lahko iz njih pripravljamo marmelade, sokove. Odlično se obnesejo tudi za peko različnega peciva, saj mu dajejo prijetno osvežilen sladko kisel okus in privlačno obarvanost.

(Visited 210 times, 2 visits today)
Close