Avtor IF; foto: adobestock 1:54 pop ZANIMIVO

Arašidi so zdrav prigrizek – lahko pa so tudi smrtno nevarni!

Do pol metra visoke rastline izvirajo iz Južne Amerike, danes pa jih največ pridelajo na Kitajskem.

Arašidi spadajo v družino stročnic, gojijo pa jih zaradi okusnih semen, ki rastejo pod zemljo.

Po okusu in hranilni vrednosti so arašidi podobni orehom in mandljem. Bogati so s folno kislino, z antioksidanti, minerali in vitamini B ter E. Semena v luščinah predstavljajo priljubljen prigrizek, dodajajo jih različnim živilskim proizvodom, izdelujejo maslo, olje in še kaj.

Nevarna alergija

Arašidi imajo sicer številne pozitivne učinke na zdravje (zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca), toda pri mnogih ljudeh povzročajo alergijske reakcije, saj vsebujejo osem različnih alergenov. Med vsemi živili prav arašidi povzročijo največ smrtno nevarnih alergijskih reakcij.

Z eno izmed študij so ugotovili, da je alergija na arašide povezana z geni, ki jih podedujemo. K neprijetni težavi pa lahko pripomorejo tudi okoljski dejavniki. Reakcija je pri nekaterih sicer lahko blaga, a se kadarkoli lahko razvije v življenjsko ogrožajočo. Zato je potrebna stroga dieta z doslednim izogibanjem arašidom. Žal se jim je težko izogibati, če so dodani različni hrani, saj je za alergično reakcijo dovolj, da so v živilih le sledovi arašidov. 

Alergijsko reakcijo pa lahko sprožijo že delci arašidov v zraku, na primer, ko odpremo vrečko, v katerih so shranjeni. Zato jih nekatere letalske družbe potnikom ne ponujajo več.

(Visited 201 times, 1 visits today)
Close