4:07 pop ZANIMIVO

Aplikacija, ki vam pove, če je v vaši kozmetiki mikroplastika!

Plastika je danes praktično povsod, tudi v kozmetičnih izdelkih. Še posebej skrb vzbujajoč je podatek, da je v 72 % sončnih krem in drugih izdelkov za sonce mikroplastika. Z aplikacijo Beat the Microbead, lahko enostavno preverite, ali tudi vaši izdelki vsebujejo mikroplastiko.

V kozmetiki se “mikroplastika” nanaša na vse vrste drobnih plastičnih delcev (manjših od 5 mm), ki so namerno dodani kozmetiki in izdelkom za osebno nego. Pogosto jih dodajajo za funkcijo čiščenja, pilinga ali kot emulgatorje ali celo kot poceni polnila. Ta mikroplastika, ki je komaj vidna s prostim očesom, teče naravnost iz kopalniškega odtoka v kanalizacijski sistem. Naprave za čiščenje odpadnih voda niso zasnovane tako, da bi jih filtrirale; tako mikroplastika potuje naprej v reke in prispeva h kopičenju “plastične juhe” v oceanih.

Mikroplastika tudi v hrani

Morske živali absorbirajo ali jedo mikroplastiko, ti delci se nato prenesejo po morski prehranski verigi. Ker smo ljudje na vrhu te prehranske verige, je verjetno, da zaužijemo tudi mikroplastiko zelo velika. Mikroplastika ni biološko razgradljiva, in ko enkrat vstopi v (morsko) okolje, jo je nemogoče odstraniti.

Preberite tudi: Mikroplastika je najpogostejši odpadek v morju

Vpliv plastike na zdravje še ni povsem znan

Ftalati so na primer skupina kemikalij, ki jih lahko najdemo v stotinah kozmetičnih izdelkov, kot so laki za nohte in spreji za lase. Te kemikalije so znane kot endokrini motilci. Že dlje časa vemo, da so mnogi dodatki v plastiki izjemno škodljivi, vendar še ni popolnega razumevanja učinkov same plastike na zdravje ljudi.

Če bi radi preverili, ali vaša kozmetika vsebuje katerega od 500 različnih delcev mikroplastike, ki jih proizvajalci namerno dodajajo izdelkom, si lahko prenesete aplikacijo Beat the Microbead.

Vir: Beat the Microbead

(Visited 536 times, 1 visits today)
Close