Mikroplastika je najpogostejši odpadek na obalah Sredozemlja

21 marca, 2020

Mikroplastika je po zadnjih raziskavah največja težava v kategoriji onesnaževanja morja in obal. Polietilen, ki se uporablja za izdelavo plastičnih nakupovalnih vrečk, predstavlja večino odpadkov najdenih na španski obali po raziskavah, ki so jih opravili na Univerzi v Barceloni.

Polietilen sestavlja več kot polovico plastike (54,5 %), ki so jo našli vzdolž obale Španije. Ta vrsta plastike se najpogosteje uporablja za izdelavo plastičnih nakupovalnih vrečk in folije. Polipropilen (16,5 %), ki se uporablja v togi plastični embalaži je bil drugi najpogostejši najdeni plastični material, sledil pa mu je poliester (9,7 %), ki se uporablja v oblačilih, pohištvu in tekstilu.

Gostota poseljenosti in turizem močno vplivata na plastično onesnaženje

Nekatera območja so imela največjo koncentracijo do 500.000 delcev mikroplastike na kvadratni kilometer. Eden od avtorjev študije, dr. William de Haan, pomorski znanstvenik na Univerzi v Barceloni, je dejal: »Ti rezultati se ujemajo s študijami, ki so bile izvedene v drugih pokrajinah Sredozemlja.« Španska študija se je osredotočila na obale Katalonije, Murcije in Almerie. Najbolj ekstremne stopnje mikroplastike so bile ugotovljene v okolici Tordere in Besosa – območja z visoko stopnjo onesnaženosti zaradi visoke gostote prebivalstva, turizma, uporabe plaž in morskih dejavnosti.

Lastnosti plastike vplivajo na njeno lokacijo v vodi

Soavtorica raziskave profesorica Anna Sanchez-Vidal je povedala: »Fizikalne in kemijske lastnosti ter pogoji morskega okolja določajo lokacijo mikroplastike v vodi,« in poudari, da je gostota plastičnega materiala odločilni dejavnik. Tudi gostota morske vode se spreminja zaradi več dejavnikov – temperature, slanosti, geografskega položaja, globine – vse to neposredno vpliva na vzgon mikroplastike. Dodala je še: »Okoli 66 % mikroplastike, ki smo jo našli v morskih agregatih – polietilen, polipropilen in ekspandirani polistiren – je mikroplastika z nizko gostoto.«

 

Vir: independent.co.uk

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 97 times, 1 visits today)