Avtor IF; foto: adobestock 8:05 dop ZANIMIVO

Agrumi: Veste, da so grenivke v bistvu križanec?

Grenivka (Citrus paradisis) je rezultat naključnega križanja pomela in pomaranče, prvič pa so jih odkrili na karibskem otoku Barbados, od koder so se razširile po vsem svetu.

Plodovi grenivke rastejo v grozdih, od tod tudi angleško ime grapefruit (grozdni sadež). Običajno so obarvani rumeno ali rožnato, podobno kot tudi meso. Okus je zelo specifičen, saj je hkrati sladek, kisel in grenak.

Za uživanje so grenivke najbolj primerne presne. Iz plodov lahko stiskamo sok, jih dodajamo smutijem in različnim solatam.

Zdravje v enem sadežu

Grenivke vsebujejo veliko učinkovin (vitamine C in B, Kalij, železo, kalcij), ki pomagajo pri zdravljenju in preprečevanju prehladnih obolenj, preprečujejo pa tudi nastanek bolezni srca in ožilja. En sam srednje velik plod zadostuje dnevni potrebi odraslega človeka po vitaminu C.

Rožnato obarvane grenivke vsebujejo antioksidante karotenoide. Ker vsebujejo veliko pektina, lahko njihovo redno uživanje pomaga pri zniževanju povišanega slabega holesterola v krvi.

Naprodaj so tudi izvlečki iz grenivkinih pečk, ki vsebujejo flavonoide. Ti imajo močan protimikrobni učinek. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa lahko sadeže uživajo tudi diabetiki.

Pozor pri uživanju grenivk

Grenivkin sok pa lahko vpliva na delovanje nekaterih zdravil, saj vpliva na njihovo presnovo. Zato se je potrebno pri rednem uživanju grenivk in jemanju določenih zdravil posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Spremljajte našo novo serijo o agrumih vsako soboto in spoznajte še ostale!

(Visited 63 times, 4 visits today)
Close