6:06 pop ZANIMIVO

7 nasvetov za bolj trajnostno nego telesa

Največ lahko za okolje z nego telesa naredimo tako, da ne kupujemo izdelkov, ki jih ne potrebujemo, in omejimo potrošnjo, ob tem pa izbiramo izdelke s čim manj plastike in odpadkov.

V Sloveniji na leto nastane več kot 500 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca, odpadki, še posebej tisti, ki končajo na odlagališčih, pa so veliko breme za okolje.

Kako se na enostaven način znebimo plastike v kopalnici? TUKAJ.

Britje

Pri britju so na voljo okolju bolj prijazne alternative, izberite milo za britje, kremo ali gel v tubi. Ne uporabljajte britvic za enkratno uporabo, saj spadajo med izdelke, ki po nepotrebnem obremenjujejo okolje.

Tuširanje in kopanje

Zamenjajte tekoči gel za tuširanje s trdim milom. Embalaža trdih mil je večinoma okolju bolj prijazna kot plastenke, v katerih je tekoč gel za tuširanje. Trdo milo se praviloma lažje in bolje spira kot tekoče: porabimo manj vode in manj škodujemo koži. Ne kupujte (otroških) kopeli v pakiranjih za enkratno uporabo.

Umivanje las

Alternativa tekočim šamponom so trdi šamponi, ki zaradi embalaže manj obremenjujejo okolje. Na trgu jih je vedno več in kot kažejo testi iz tujine, dobro operejo lase.

Izogibajte se bleščicam

Bleščice v gelih za umivanje, šamponih in ličilih? Praviloma so iz mikroplastike. Izberite izdelke, ki ne vsebujejo bleščic oziroma nimajo t. i. bisernega učinka.

Umivanje (rok)

Zakaj ne bi raje uporabili trdega mila? Če že uporabljate tekočega, izberite takšnega v embalaži, ki omogoča ponovno polnjenje.

Umivanje zob

Vsekakor izberite pasto, ki ni v dvojnem pakiranju, torej v plastični embalaži in papirnati škatli. Zobne paste v tubi so praviloma v okolju prijaznejši embalaži kot tiste s pumpico. Tablete za umivanje zob, so se izkazale enako dobro kot klasične zobne paste, poleg tega so pakirane v okolju prijaznejši embalaži.

Lesene zobne ščetke so vsekakor prijaznejše do okolja kot plastične. Če razmišljate o krtački iz bambusa, pozor: na testih se je večkrat izkazalo, da izdelki iz bambusa vsebujejo nevarne snovi (melamin, formaldehid), zato niso najboljša izbira.

Zobna nitka spada med obvezno opremo v kopalnici. Na trgu so biorazgradljive zobne nitke, tudi v embalaži, ki omogoča ponovno polnjenje.

Tamponi, vložki, vata

Menstrualne skodelice so okolju prijaznejša izbira. Ste prepričani, da so higienski vložki in vata iz bombaža okolju in zdravju prijaznejša izbira? Ni ravno tako, pridelava bombaža je eno izmed kmetijskih področij, ki najbolj obremenjuje okolje, poleg tega se je na testu higienskih vložkov in tamponov (2016) izkazalo, da zaradi načina pridelave bombaža skoraj vsi tovrstni izdelki vsebujejo glifosat (vsaj v sledeh).

Namesto vate lahko uporabite blazinice za večkratno uporabo. Pri uporabi mleka in/ali tonika za obraz se lahko vati popolnoma odpoveste – izdelek nanesite na (čiste) roke in potem na obraz.

Ste do konca porabili izdelek v pršilu? Embalažo dobro operite, vanjo prelijte tonik ali vodico za obraz in prišilo za obraz je pripravljeno. Seveda lahko takšno embalažo vedno znova napolnite.

 

Vir: ZPS

(Visited 102 times, 1 visits today)
Close