6:02 pop ZANIMIVO

Kako se na enostaven način znebiti uporabe plastike v kopalnici?

Nikoli ni prepozno za razmislek o tem, kaj lahko storimo sami za manjšo obremenitev okolja. Z izbiro izdelkov za nego in s svojim ravnanjem v kopalnici lahko prispevamo k bolj trajnostni potrošnji.

V Sloveniji na leto nastane več kot 500 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca, odpadki, še posebej tisti, ki končajo na odlagališčih, pa so veliko breme za okolje.

Kako konkretno lahko zmanjšamo porabo plastike v kopalnici?

1. Izogibajte se potratni embalaži

Kozmetika je področje, kjer proizvajalci najpogosteje zavajajo s preveliko embalažo glede na vsebino. Ne samo dvojno pakiranje (plastični lonček ali tuba in papirnata škatla), tudi dvojno dno ni tako redek pojav. »Kaznujte« takšno prakso in ne kupujte takšnih izdelkov.

2. Porabite do konca

Če je le mogoče, embalažo prerežite in izdelek porabite do konca. Na testih kozmetičnih izdelkov, ki jih izvaja Zveza potrošnikov Slovenije pogostokrat, preverijo, koliko neporabljene vsebine ostane v embalaži. Najbolj »kritični« so izdelki s pumpico – v nepoškodovani embalaži lahko ostane tudi petina neporabljenega izdelka.

3. Skrbite za higieno pripomočkov in jim podaljšajte življenjsko dobo

Seveda je treba zobno ščetko redno menjati, glavnika pa ne tako pogosto. Enako velja za čopiče za ličenje. Pomembno je, da skrbite za ustrezno higieno pripomočkov za ličenje, uporabljate pa jih lahko vrsto let.

4. Preverite rok uporabe izdelkov

Prepričani smo, da ste že opazili piktogram, ki označuje rok trajanja izdelka po odprtju (nekateri izdelki so označeni celo z datumom roka trajanja). Takšne označbe niso predpisane kar tako, saj imajo izdelki za nego omejen rok trajanja, v okviru katerega zagotavljajo varno uporabo.

Zato velja nasvet: ne kupujte (in ne odpirajte) izdelkov na zalogo, vsaka neporabljena šminka in napačno izbran odtenek ličila za veke obremenjuje okolje in denarnico.

 

Vir: ZPS

(Visited 76 times, 1 visits today)
Close