6 koristi jabolk po starem ljudskem zdravilstvu

29 oktobra, 2021

“Jabolko na dan odžene zdravnika stran,” je priljubljen slovenski rek, moramo pa seveda vedeti, da to velja kot preventiva, saj jabolka niso zdravilna v smislu, da pozdravijo bolezni.

Kljub temu pa je v ljudskem zdravilu tudi kup nasvetov, kako si z jabolki lahko pomagamo pri raznih težavah. Zapisali so jih na spletni strani Naša super hrana.

  1. Za zmanjšanje psihične izčrpanosti: neolupljeno in narezano jabolko prelijemo s pol litra vrele vode, pustimo eno uro in osladimo z medom. Spijemo mlačno.
  2. Za boljše delovanje prebavil, čiščenje krvi in za moč: dve jabolki in eno rdečo peso zmiskamo in spijemo gosti sok.
  3. Za pevke in pevce: pečena jabolka z medom so dobra pomoč proti hripavosti. Pojemo še topla!
  4. Za boljši imunski sistem: nastrgamo hren, dodamo limono, naribana jabolka, solimo in premešamo ter okrasimo s kislo smetano. Ponudimo h kuhanemu ali pečenemu mesu.
  5. Proti prehladu z jabolki in hrenom po primorsko: nastrgamo hren, naribamo jabolka, dodamo rjav trsni sladkor in med mešanjem dušimo na zmernem ognju, da karamelizira.
  6. Proti visokemu tlaku: na koščke narežemo stebelno zeleno in jo oparimo v slanem kropu. Ohlajeni dodamo tanke rezine jabolk, pokapljamo z limoninim sokom, nato dodamo še grobo sesekljane lešnike, zdrobljen ovčji sir, malo smetane, oljčnega olja, poper in sol.
Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 80 times, 1 visits today)