Avtor rb; foto: shutterstock.com 11:08 dop TURIZEM

Zeleni napotki za potovanje po Sloveniji – odgovorno in spoštljivo do narave

V poletnih mesecih odkrivajmo lepote Slovenije z veliko mero odgovornosti in spoštovanja do naravne in kulturne dediščine.

Z zelenimi napotki bomo doživeli in ohranili lepote Slovenije tudi za prihodnje generacije.

Slovenija spada med okolju najbolj prijazne države na svetu. Good Country Index jo glede na njen pozitiven doprinos k planetu in podnebju uvršča na četrto mesto med 154 državami.

Zeleni način potovanja in namestitve v Sloveniji

Še pred samim raziskovanjem Slovenije se pozanimajmo o možnostih uporabe javnega prevoza (vlak in avtobus). Oddih si rezervirajmo v nastanitvah s certifikatom Slovenia Green. Certificirani ponudniki odgovorno ravnajo z odpadnimi vodami, odpadki in energijo, ter so močno vpeti v lokalno skupnost. Če želimo Slovenijo doživeti na posebej trajnosten način, nam lahko pomagajo tudi turistične agencije s certifikatom Slovenia Green.

Spoštujmo naravo in njene danosti

V Sloveniji smo na vsakem koraku obdani z zelenjem. Bogata flora in favna nam narekujeta, da smo do narave še posebej skrbni. Pomagajmo ohraniti občutljivo ravnovesje na naravnih območjih tako, da se držimo obstoječih poti. Kolesarjenje ali hoja zunaj ustaljenih poti lahko povzroči biotsko neravnovesje.

Spoštujmo divje živali, ko vstopamo v njihov dom, bodimo pozorni in ohranimo primerno razdaljo. Živali v naravnem okolju ne poskušajmo hraniti, prav tako smo spoštljivi do udomačenih živali. Romantiko do najbližjih pokažimo brez teptanja trave ali trganja cvetja. Cvetoči travniki so pašniki za avtohtone slovenske čebele, naše junakinje opraševanja.

Za okolje skrbimo tudi na oddihu

Naj bo v mestu ali na podeželju, povsod lahko začutimo povezanost z naravo. Iz mestnih središč nas le nekaj korakov loči do narave. Skrbimo za čisto, zdravo in varno okolje in stremimo k družbi brez odpadkov. Nove kraje pa raziskujmo peš ali s kolesom.

Voda je čista in pitna povsod po državi, zato uporabljajmo stekleničko, primerno za večkratno polnjenje, ter se tako izognimo kupovanju plastenk. Tudi na oddihu varujemo bogastvo vodnih virov tako, da izberemo kratek tuš namesto kopeli in med umivanjem zob zapremo pipo.

Ločujmo odpadke in jih odvržemo na za to določena mesta. Ko raziskujemo naravna območja, odnesimo smeti, vključno s cigaretnimi ogorki, do naslednjega naselja. Hkrati pa poskusimo zmanjšati količino proizvedenih odpadkov, še posebej plastike za enkratno uporabo. Uporabljajmo vrečke iz blaga, večkrat napolnimo steklenico za vodo ter naročimo pijačo brez slamice.

Pomagajmo varčevati z energijo tako, da odklonimo vsakodnevno menjavo brisač in čiščenje sobe. Ugašajmo luči in klimo, ko jih ne potrebujemo. Izbirajmo okolju prijazna mila in kozmetične izdelke, ki ne škodujejo občutljivim ekosistemom.

Spoštujmo kulturo in tradicijo

Vsak kraj ima svojo tradicijo in svoje kulturne zaklade, ki jih skrbno čuvamo. Nekaj teh zakladov se je znašlo na Unescovih seznamih svetovne dediščine. Svoje dajejo tudi prijazni in gostoljubni ljudje. Bodimo spoštljivi in prijazni tudi mi. Ne vdirajmo v njihov osebni prostor in jih ne fotografirajmo brez dovoljenja. Upoštevajmo pravila oblačenja in spoštujmo verske tradicije.

Okusimo bogastvo slovenske kuhinje in podprimo lokalne kmete z izbiro tipičnih slovenskih jedi, narejenih iz sezonskih lokalnih sestavin. Kupujmo lokalno. Podprimo lokalne obrtnike in umetnike tako, da jim izkažemo občudovanje ali kupimo njihovo delo. Izberimo ročno izdelane spominke namesto masovno proizvedenih

Obiščimo tradicionalne dogodke in prireditve, ki nam bodo približali slovenske navade, šege in običaje. Izogibajmo se prekomerno obiskanim turističnim točkam. Raje odkrivajmo skrite kotičke manj obiskanih destinacij in uživajmo v resnično pristnih doživetjih.

Kam na oddih v Sloveniji?

Da bo izbira lažja, vam za namig ponujamo nekaj idej za izlet, ki vas lahko navdihnejo za zeleni oddih, tukaj.

Vir: Slovenia.info

(Visited 78 times, 1 visits today)
Close