Volčji Grad – brez graščine in brez volkov

20 oktobra, 2020
Igor Fabjan
Volčji Grad – brez graščine in brez volkov

Eno najbolj nenavadnih imen kraških vasi je gotovo Volčji Grad. V njej boste zaman iskali grad, pa tudi volkov tod ne boste srečali. Ime vasi v bližini Komna menda izvira iz priimka oglejske grofice Volcija, ki se je zaradi ugodne klime pred stoletji pozdravila v vasi. Njen priimek je vklesan tudi na starem rimskem nagrobniku, ki je vzidan v steno cerkve Sv. Janeza Krstnika. 

 

Debela Griža vabi

Zaselek ob cerkvi je oddaljen od strnjenega dela vasi manj kot kilometer, ravno prav za prijeten sprehod po malo prometni cesti. Vmes velja zaviti na pešpot, ki vodi k ostankom prazgodovinske naselbine Debela Griža v bližnjem gozdičku. Griža pomeni kup kamenja, za katerega v tem primeru dolgo nihče ni slutil njegovega nastanka. Do sedem metrov visok ovalni kamniti zid, ki je bil v času naselitve verjetno še višji, je dolg kar 770 metrov. Žal je njegova oblika dobro opazna šele iz ptičje perspektive.

 

 

Dediščina v kamnu

Mimo Debele griže vodi dobrih pet kilometrov dolga učna pot Pot kamna. Ob njej v kakšni poldrugi uri poleg gradišča spoznate s kamnom obzidane vrtače, kale za napajanje živine, pastirsko hišo in najbolj zanimive kamnite elemente hiš, od obokanih vhodov do vodnjakov. Kamniti portali v vasi pričajo o nekdaj razvitem kamnoseštvu. 

 

Tradicionalne jedi in prireditve

V vasi ne boste lačni, saj se lahko okrepčate na izletniški kmetiji Pri Kamnarjevih. Poizkusiti velja tradicionalne jedi, kot so frtalja (omleta), volčegrajska pogača (v krušni peči pečen maslen kruh s slanino, sirom in zelišči), repa tropinka (repa kisana v teranovih tropinah, postrežena  s klobasami in kraško panceto). 

V času prireditev mnogi domačini odprejo svoja dvorišča-borjače.

Foto: Igor Fabjan

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 292 times, 3 visits today)