Avtor Petra Nastran, foto: Petra Nastran 12:28 pop TURIZEM

Vodiška planina iz vasi Jamnik s prekrasnimi razgledi že na poti

Vodiška planina je en tak cilj, ki ti ne pride na misel med prvimi, ko iščeš idejo za nedeljski dopoldanski izlet. A dati priložnost tudi idejam, ki so neobičajne ter izven uhojenih poti, je vedno vredno.

Tako sem se v to »avanturo« raziskovanja nepoznanega podala tudi sama: Vodiška planina! Posledica: prijeten in nepozaben spomin.

Planina se nahaja zahodno od Krope in je obdana s širnimi gozdovi Jelovice. Mirno je tukaj, družbo vam bodo bolj kot ljudje delale številne gozdne ptice, zelo verjetno pa boste srečali tudi kakšno izmed drugih gozdnih prebivalcev.

Izhodišče za Vodiško planino

Na Vodiško planino lahko pridete po veliko različnih poteh; sama sem se nanjo podala iz vasi Jamnik – to je tista vasica, v kateri stoji največkrat fotografirana cerkev v Sloveniji, ki jo imenujejo tudi Gorenjski balkon. Odcep je označen, prav zraven pa tudi lahko parkirate.

Pot pelje ob robu strmih pobočij

Usmerimo se desno v smeri table Vodice in se vzpenjamo po razglednem kolovozu, ki nas pripelje v gozd. Kmalu se naši poti priključi tudi pot iz smeri Krope. Tu nadaljujemo ostro levo (smer Meta, Vodice), nato pa nas takoj za ostrim levim ovinkom oznake za Vodice usmerijo desno.

Vzpenjamo se po strmini gozdne poti, ki se kmalu položi. Po dobro sledljivi pešpoti pridemo do razgledne točke Zidane skale. Postojmo tukaj in občudujemo širne poglede proti Karavankam in Kamniško-Savinjskim Alpam ter vasem pod njimi.

Od tu gremo naprej ob robu strmih in v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Pot se čez nekaj časa začne strmo spuščati, pridemo do spomenika, nato pa na širšo kolovozno pot.

Gremo desno in sledi še en strm spust proti Vodiški planini, kjer se lahko odžejamo in okrepčamo. Naužijmo se tišine, čistega zraka in naših osveženih misli.

(Visited 103 times, 1 visits today)
Close