8:00 dop TURIZEM

Visokogorje: kdaj se odpirajo koče?

Katere koče so že odprte in kdaj se bodo odprle ostale ter katere koče lahko rezervirate prek spleta?

Vedno več planinskih koč je odprtih in pripravljenih na poletno sezono. V sredogorju so odprte praktično vse planinske koče.  Visokogorske koče se zaradi snežnih razmer odpirajo postopoma, zadnje bodo odprte v začetku julija. V Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah so koče že odprte, razen Prešernova koča na Stolu (25.6.) in Češka koča (25.6.).

Del koč se odpira še:

  • ta vikend: Poštarski in Tičarjev dom na Vršiču, Koča na Planini pri Jezeru, Gomiščkovo zavetišče na Krnu,
  • na praznični vikend 25.6.: Koča pod Bogatinom, Koča pri Triglavskih jezerih, Triglavski dom na Kredarici, Zasavska koča na Prehodavcih, Pogačnikov dom na Kriških podih,
  • 1. julija: Vodnikov dom na Velem polju, Dom Planika pod Triglavom, Koča na Doliču, Dom Valentina Staniča pod Triglavom.

Aktualno stanje glede odprtosti koč spremljajte na PZS.

Ukrepi pri obisku planinskih koč

Podobno kot lani tudi letos po eni strani polni upanja in hkrati tudi z veliko previdnosti gledamo na prihajajočo planinsko sezono. Pred nami je visoka poletna sezona, čas dopustov, ki ga bo mnogo ljudi izkoristilo v gorah in v planinskih kočah. »Tudi v letošnjem letu je v planinskih kočah mogoče koristiti turistične bone, dodatno pa vse obiskovalce vabimo da postanejo tudi člani planinskih društev in tako koristijo še dodatne ugodnosti. Obisk planinskih koč in postrežba na terasah je dostopna vsem. Po trenutno veljavnih ukrepih velja za postrežbo v notranjosti planinskih koč in za prenočevanje pogoj PCT (preboleli, celjeni, testirani), enako kot velja v ostalih gostinskih in turističnih kapacitetah. Zato prosimo vse obiskovalce, da to upoštevajo pri načrtovanju planinskih izletov,« je povedal generalni sekretar PZS Damjan Omerzu. Ob tem pa je dodal, da imajo planinske koče, predvsem visokogorske, tudi pomembno vlogo zavetišča pred nepredvidljivimi gorskimi vremenskimi situacijami in so nepogrešljive z vidika varnosti obiskovalcev gorskega sveta. »Zato smo s pomočjo Turistično-gostinske zbornice poslali na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo za zdravje predloge za upoštevanje te situacije pri sprejemanju nadaljnjih, prilagojenih ukrepov. Enako so oskrbniki visokogorskih koč v stiski, saj jim je zaradi oddaljenosti od doline zelo oteženo izvajanje tedenskih testiranj osebja, ki bi se moralo samo za ta namen vsak teden vračati do več ur hoje oddaljenih točk za testiranje. Na tem mestu ponovno apeliramo na pristojne državne institucije, da bo glede teh vprašanj možna prilagoditev veljavnih ukrepov, vsaj v obliki možnosti samotestiranja za osebje v visokogorskih kočah.«

Rezervacijski sistem

Slovenska planinska društva upravljajo 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov. »Zadnjih nekaj let je opazen trend povečanega števila nočitev v planinskih kočah, predvsem tujih planincev. Izjemno je bilo le lansko leto, ko se je celotno število nočitev zmanjšalo za 30 % glede na leto 2019, število tujcev pa kar za 66 %,« pravi strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar. Letos zaradi boljše pripravljenosti na epidemiološko krizo pričakujemo ponoven vzpon tujih planincev. V tujini uspešen sistem rezerviranja nočitev preko spleta v planinskih kočah počasi prodira tudi v Slovenijo. V rezervacijski sistem za planinske koče se je v letu 2020 priključilo prvih 6 koč iz Slovenije, trenutno pa je v rezervacijski sistem vključenih že 14 slovenskih planinskih koč, skoraj vse iz osrednjega dela Julijskih Alp ter 2 koči iz Kamniško-Savinjskih Alp. »Odzivi oskrbnikov koč so bili zelo dobri. Letošnja novost je, da je za izvedbo rezervacije v večini koč potrebno vnesti podatke o kreditni kartici. Uporaba kreditne kartice je zgolj varovalka in ni plačilno sredstvo za nočitev v koči. Nočitev je potrebno plačati direktno v koči. Uporaba kreditne kartice oskrbnikom koč omogoča zaračunavanje 11 EUR v primeru neprihoda (za rezervirana ležišča),« zaključuje Dušan Prašnikar.

Rezervacijo je možno izvesti preko enotne povezave na spletni strani Planinske zveze Slovenije. Koče, ki so na seznamu, so sledeče: Aljažev dom v Vratih, Cojzova koča na Kokrskem sedlu, Dom na Komni, Dom Planika, Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Koča na Doliču, Koča na Planini pri Jezeru, Koča pod Bogatinom, Koča pri Triglavskih jezerih, Pogačnikov dom na Kriških podih, Poštarski dom na Vršiču, Triglavski dom na Kredarici, Vodnikov dom na Velem polju in Zasavska koča na Prehodavcih.

 Posamezni deli poti visokogorja so še vedno pokriti s snegom, zato je potrebna še večja mera previdnosti in dobra priprava na pot. Kako skrbno izbrati cilj? TULE.

(Visited 500 times, 4 visits today)
Close