V primorske hribe: Čaven in Kucelj nad Vipavsko dolino

26 marca, 2021
Petra Nastran;
Foto: TIC Ajdovščina

Tudi Primorci imajo hribe, ki nikakor niso nizki. Če iščete precejšnjo višinsko razliko, ste na pravem mestu, ko stojite pod Kucljem ali Čavnom, ki se ponosno dvigata nad Vipavsko dolino.

Iz vasi Kamnje

S primorske AC se usmerimo na hitro cesto Razdrto – Nova Gorica, zavijemo na izvoz Ajdovščina ter v križišču zavijemo levo v smeri Nove Gorice. Nato se peljemo do vasi Potoče in zavijemo desno za vas Kamnje. Po strmi cesti se peljemo mimo cerkve ter čez most do križišča, kjer sledimo tablam levo – za Kucelj in Čaven. Malo naprej se asfalt konča, mi pa parkiramo na manjšem parkirišču.

Čaven – 1242 m
Kucelj – 1237 m

Koča na Čavnu

Makadamska pot se spremeni v kolovoz in po pol ure hoje me oznake usmerijo desno v smeri Čavna, kjer nadaljujem po pešpoti. Enakomerno se vzpenjam skozi gozd ter pridem do počivališča Šija s klopjo in mizo. Hvaležno se usedem ter naredim nekaj požirkov čaja, ki ga nosim s seboj. Še dobro, kajti strmina ne popušča in sopihajoč pridem do razgledišča Kopice. Pot se položi in lahkotno me pripelje do na Mali Gori. Grem dalje po poti in končno vidim desni odcep, ki vodi h koči na Čavnu. Nekaj zaplat snega, samevajoča koča ter ščep planincev. Čaven pa je z gozdom poraščen vrh, na katerega ne vodi nobena označena pot.

Nato pa naprej na Kucelj

Pojem kosilo iz nahrbtnika ter nadaljujem pot po kolovozu do naslednjega cilja – Kuclja. Neporaščen vrh v jasnem vremenu nudi lepe razglede na Primorsko, morje, Trnovski gozd ter del Julijskih Alp; tokrat pa je okrog mene kraljevala belina megle.

Kljub temu čudovito, mistično, in krasen planinski krog z izhodiščem ter ciljem v Kamnjah je bil sklenjen.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 44 times, 4 visits today)