7:00 pop TURIZEM

V hribih: pohodniki in kolesarji, kdo ima prednost?

Zadnja leta je v gorah moč opaziti tudi porast turnih kolesarjev, mnogi pohodniki so se nanje že navadili, kakšen pa izza ovinka še vedno preseneti s svojo hitrostjo. Kako lahko prispevamo k, recimo temu, boljšemu sobivanju pohodnikov in turnih kolesarjev na gorskih poteh? To je bila ena od tematik na novinarski konferenci Planinske zveze Slovenije prejšnji teden.

Zadnja leta vedno več ljudi gore obiskuje z gorskimi kolesi. Električna kolesa so ta svet približala tudi tistim, ki niso fizično dobro pripravljeni, ali pa so imeli določene zdravstvene omejitve. Turno in gorsko kolesarstvo je vsekakor dobrodošla oblika rekreacije, ki pozitivno vpliva na zdravje in počutje ljudi.

Hitrejši in neslišni

»Treba se je zavedati, da smo turni in gorski kolesarji ravno tako kot planinci obiskovalci gorskega sveta in da je to svet, kjer živijo občutljive živalske in rastlinske vrste in jim vsak nepredvidljiv dogodek lahko skrajša življenje. Poleg tega je treba upoštevati planinski bonton. Na kolesu smo hitrejši, velikokrat tudi neslišni, zato je toliko bolj pomembno, da se vozimo tam, kjer je to dovoljeno, da na svojo prisotnost opozorimo planince, zmanjšamo hitrost ali pa se celo ustavimo. Enaka pravila veljajo tudi za uporabnike e-koles, ki jim pa še posebej svetujemo, da četudi e-kolo omogoča dokaj strme vzpone, ne smemo pozabiti, da se bomo morali po isti poti tudi spustiti, kar je mogoče samo s pravilno tehniko spusta. Pred kratkim smo v Sloveniji dobili prvo enoto gorskih reševalcev na e-kolesih, kar jim omogoča še hitrejši prihod do ponesrečencev v gorah, ki si jih sploh ne želimo,« še dodaja Matjaž Šerkezi.

 

 

(Visited 352 times, 1 visits today)
Close