V hribe pripravljeni na sneg, Covid-19 in ukrepe

28 oktobra, 2020

Pozimi so hribi in gore čudoviti. Ob upoštevanju osnovnih pravil ter primerno izbranem cilju lahko preživimo čudovit sončen dan s pogledom v dolinsko meglo. Zato pred vstopom v zimski čas ni odveč nekaj osnovnih navodil za varno hojo v gore. 

“A ker tudi gore in hribi niso varni pred koronavirusom, ob tem dodajamo še osnovne ukrepe pri omejevanju epidemije, ki veljajo za planinske koče. Potrebno je namreč vedeti, da imajo koče poseben način obratovanja oziroma so številne že zaprle svoja vrata,” dodatno opozarja Planinska zveza Slovenije (PZS).

Mokre korenine in listje

V sredogorju se bomo s snegom redko srečali. Je pa na poteh ogromno odpadlega lista, ki pokriva mokre korenine, luknje, voda pa ponoči zaradi nizkih temperatur zmrzne. S tem razlogom je potrebno pri hoji biti previden, saj nam na takšni podlagi lahko hitro zdrsne, pademo in se poškodujemo. »Za varnejšo hojo svetujem kvalitetne čevlje in uporabo planinskih palic za boljše ravnotežje,« svetuje strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

V visokogorju pa sneg

Takoj, ko gremo nekoliko višje, že med 1300 in 1500 metri pa se bomo na osojnih straneh gora srečali s snegom. Ta je čez dan odtajan, razmoči podlago in povzroča manjše usade, ki gredo tudi čez planinske poti in povzročajo nemalo težav pri hoji, saj korak zaradi nestabilne podlage ni več zanesljiv. Če sneg čez noč zmrzne, predstavlja za obiskovalce gora nevarnost za zdrs.

»Še posebej nevaren je na mestu, kjer se sneg sreča s podlago, se pravi na njegovih koncih, saj tam nastane tanka, prozorna plast ledu in v primeru, da nanjo stopimo, čevlju ne nudi dovolj trenja in pride do zdrsa in padca. Povsod kjer pot poteka po snegu z naklonino, svetujemo uporabo cepina in derez in seveda obvezno znanje uporabe. Na položnih poteh in kolovozih v nižje ležečih predelih in planinah, kjer so tla že pomrznjena pa bodo prav prišle derezice.«

Pred odhodom v gore se (poleg tega, ali so v vaši občini) vprašajte TOLE!

Odprtost koč

Večina planinskih koč konec oktobra zapre svoja vrata. To predstavlja še dodatno oteženo okoliščino pri obiskovanju gora pozimi, saj ni možnosti, da se bi pogreli, zatekli pred neurjem ali pa dobili toplo hrano in pijačo. Posamezne planinske koče ob vikendih odprejo svoja vrata, ni pa to pravilo. Zato je še toliko bolj pomembna dobra priprava na izlet in informacija, ali je koča odprta ali ne.

Podatki so na voljo na spletni strani Planinske zveze Slovenije. Morebitno odprtost koč lahko preverite na spletni strani konkretnega društva, ki je skrbnik planinske koče, ali pa pokličete gospodarja koča.

Ob trenutni epidemiji koronavirusa ni odveč opozorilo, da tudi odprte koče delujejo v okrnjenem obsegu z možnostjo osebnega prevzema hrane in pijače. Pri tem je treba dosledno upoštevati varnostne napotke (maske, medosebna razdalja …). Embalažo pa vedno odnesemo s seboj v dolino. Prenočevanje razen redkih izjem ni možno, prav tako praviloma niso na voljo sanitarije.

Izbirajte manj obljudene poti

Živimo torej v času epidemije koronavirusa in v veljavi so številni ukrepi slovenske vlade za zajezitev virusa, kar velja tudi za hribe.

Od torka je začasno omejeno prehajanje med občinami in s tem so se zmanjšale tudi možnosti za planinske in plezalske aktivnosti.

“Vse obiskovalce gora pozivamo, da se glede na trenutne razmere aktivnostim v gorah prilagodite, si izbirate manj obljudene in lažje poti, da ne bo prihajalo do pretirane zgoščenosti obiskovalcev na posameznih območjih. Tudi izkušnja bo precej lepša, saj je v primeru, da se med rekreacijo v naravi ne more zagotoviti medsebojne razdalje vsaj 3 metrov, predpisana uporaba mask oz. zaščit za usta in nos,” pravijo na PZS.

Pozivajo pa tudi, da se ne izpostavljajmo nevarnostim  gorah, da ne bo to botrovalo nesrečam in še dodatni obremenjenosti tako reševalnega kot medicinskega osebja. “Pazite nase in na druge. S tem lahko vsak pripomore, da se stanje čim prej normalizira,” dodajo. Več o varnejšem obiskovanju gora pozimi si lahko preberete na spletnih straneh PZS, meseca decembra in januarja bodo posamezna društva GRS organizirala tudi tečaje varnejše hoje v gore pozimi, ki jih organizirajo .

 

Vir: PZS

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 98 times, 2 visits today)