Avtor vb; foto: shutterstock.com 5:11 pop TURIZEM

To so nagrajene svetovne zelene destinacije (nominirane tudi 3 slovenske)

Na ITB Berlin so že tradicionalno podelili Green Destinations Story Awards, namenjene destinacijam, ki so se v preteklem letu izkazale z najbolj navdihujočimi pobudami za bolj odgovoren razvoj turizma.

Nagrade so bile podeljene v šestih kategorijah, med nominirance pa so se letos uvrstile tudi tri slovenske destinacije: Jeruzalem Slovenija, Ljubljana in Miren Kras.

V kategoriji Kultura in tradicija, v kateri sta bila nominirana tudi Ljubljana in Miren Kras, je prvo mesto pripadlo japonskemu mestu Ozu, kjer je turizem močno prispeval k oživitvi kraja po tem, ko se je število prebivalstva pričelo zmanjševati.

“V okviru javno-zasebne lokalne turistične organizacije so se lotili obnove 26 zapuščenih hiš in gradnje razpršenega hotela, s katerim bodo do konca leta 2024 obiskovalcem lahko zagotovili 32 novih sob. V preostalih obnovljenih hišah bodo uredili knjigarno in druge javne prostore, ki bodo na voljo tako prebivalcem kot obiskovalcem,” povedo na Slovenski turistični organizaciji.

Barbados bolj okoljski od destinacije Jeruzalem Slovenija

Od slovenskih destinacij je bil v kategoriji Okolje in podnebje nominiran Jeruzalem Slovenija. V tej kategoriji je slavil Barbados, ki si s programom Nacionalne energetske politike prizadeva za več obnovljivih virov energije in druge ukrepe na tem področju. S tem so v veliki meri elektrificirali javni prevoz ter energetsko samooskrbnost nekaterih javnih stavb.

V ostalih kategorijah so slavile destinacije: francoska Normandija, jordanski rezervat mokrišče Azraq, tajska vas Huay Pu Keng ter švedski vrtovi Royal Djurgården.

Nagrada “glas ljudstva” pa je šla v roke filipinskemu mestu Sagay, ki si s pomočjo lokalne skupnosti prizadeva za zaščito gozda mangrov.

Več: GreenDestinations, STO

(Visited 62 times, 62 visits today)
Close