8:00 pop TURIZEM

To morate vedeti, če greste v hribe z otroki

Na posvetu Z otroki v hribe – prigode in nezgode sta osebne utrinke z obiska planinskih in gorskih poti z otroki delila navdušena gornika in starša Betka Šuhel Mikolič, pobudnica projekta Od vzhoda do vzhoda, ter Uroš Kuzman, stand up komik in matematik. Njuna doživetja pa je s strokovnimi nasveti za varno hojo v hribe z otroki dopolnil Gregor Hvalc, dr. med., zdravnik reševalec letalec pri Gorski reševalni zvezi Slovenije.

Kot je povedal Hvalc, so vzroki večine reševanj družin z otroci povezani z izčrpanostjo in manjšimi poškodbami. Pogosto je treba družinam pomagati tudi, ker zaidejo s poti.

“Da na poti ne pride do nevšečnosti in nezgod, naj starši pot izberejo tako, da bo primerna fizični kondiciji najmlajšega člana družine. Pred odhodom na turo naj preverijo vremensko napoved in se primerno opremijo. Vedeti morajo, kam bodo šli, kako bodo do tja prišli in kako se bodo vrnili. Na pot se je potrebno odpraviti dovolj zgodaj,” je nanizal nekaj ključnih nasvetov.

Cilj je šele polovica poti

Ob tem je opomnil, da je prihod na cilj le polovica opravljene poti. “Čaka še sestop, ki je težji del ture, saj je takrat utrujenost večja, koncentracija pa slabša. Statistično se največ nesreč zgodi pri sestopu v popoldanskih urah,” je povedal Gregor Hvalc. Dodal je še nasvet, kako ravnati, če se kljub ustrezni pripravi zgodi nezgoda: “V takšnem primeru morajo starši ohraniti trezno glavo, poskrbeti za varnost vseh udeležencev in poiskati ustrezno pomoč. To so lahko mimoidoči, bolj izkušeni planinci ali reševalci Gorske reševalne službe, ki lahko pomagajo z ustreznimi nasveti za varno nadaljevanje poti ali priskočijo na pomoč.”

 

Več nasvetov za varno hojo v hribe je na voljo na posnetku posveta Z otroki v hribe – prigode in nezgode v video posnetku:

 

 

(Visited 319 times, 3 visits today)
Close