12:08 pop TURIZEM

Slovenija med 10 top destinacij, ki jih moramo letos obiskati

National Geographic je pripravil seznam destinacij, ki jih letos morate obiskati in doživeti. Med njimi je tudi Slovenija!

Seznam sestavljajo pohodniške poti, nastajajoča kulinarična središča ter najzanimivejše znamenitosti z vsega sveta.

1. Namibija

Medtem ko je bil do zdaj najbolj zanimiv severni del, je vse bolj priljubljen tudi južni predel države. Obiskovalce predvsem navdušujejo sipine Kwessi, puščava Sossusvlei in kolonizirani tabor Sonop. Letos Namibija obeležuje 30. obletnico neodvisnosti države, odcepitev od Južne Afrike, praznujejo 21. marca.

2. Baja Kalifornija

Skok čez mejo iz sončne južne Kalifornije in že ste v Baji, ki jo večina Američanov vidi kot podaljšek same države Golden State. Po uvedbi neposrednih letov iz Gatwicka (Združeno kraljestvo) v Los Cabos, je Baja lažje dosegljiva tudi evropskim popotnikom. Sam Los Cabos je zgodba o dveh mestih: zapuščeni, tradicionalni San José del Cabo in živahni mednarodni Cabo San Lucas, ki ju povezuje ‘koridor’ ob morju, kjer kot gobe po dežju rastejo letovišča in hoteli.

3. Kairo

Glavno mesto Egipta ima bogato srednjeveško islamsko zgodovino. Popotnike navdušujejo mistične piramide, pa tudi Tutankamonovi zakladi so dobili nov dom, v Gizi v Velikem egipčanskem muzeju, ki naj bi se za javnost odprl konec leta. V muzeju bo mogoče videti največjo zbirko, skoraj 50.000 predmetov ene same civilizacije.

4. Cumbria

William Wordsworth je bil pesnik, ki se je rodil 7. aprila 1770 in večji del svojega življenja preživel v okrožju Cumbria Lake, ki je bil že takrat najbolj spektakularen kotiček Anglije. Letošnjo 250. obletnico rojstva pesnika bodo zaznamovali dogodki v Wordsworthovem nekdanjem domu Grasmere, Dove Cottage in sosednjem muzeju Wordsworth. Cumbria se lahko pohvali tudi s tremi novimi prejemniki Michelinove zvezdice, The Cottage In The Wood v Whinlatterju, Allium v Askham Hallu in Restavracija Old Stamp House v Amblesideu.

5. Slovenija

Slovenija vabi obiskovalce s 300 kilometrov dolgo peš potjo po neokrnjeni naravi severozahodnega dela države, okrog Julijskih Alp, ki je bila predstavljena konec leta 2019. Za kolesarske navdušence je zelo vabljivo raziskovanje države po poti projekta Bike Slovenia Green. Za okusen in lokalno pripravljen obrok je poskrbljeno na vsakem koraku, saj bo leta 2021 Slovenija uradna Evropska gastronomska regija.

Poiščite svoj namig za izlet po Sloveniji!

 

6. Wales

Majhna država Wales ponuja precej možnosti za oglede narodnega parka Snowdonia, atlantske pečine Pembrokeshire, starodavne gradove, plaže, polja in zelene hribe. Po novem pa se obiskovalci lahko odpravijo na Wales Way, skupno ime za 3 nove poti. Lani so tudi uradno otvorili pohodniško pot Heart of Wales, ki sledi poti znamenite slikovite železniške proge Heart of Wales.

Nova obalna pot v Walesu z dih jemajočimi razgledi

7. Panama

Ta država v Srednji Ameriki bo všeč zlasti ljubiteljem narave. Panama je kot prva V Latinski Ameriki postavila 8 visokokvalitetnih in trajnostnih hiš Cayuga, ki so obdane s 400 hektarji džungle. Medtem 14 otokov Secas v zalivu Chiriqui, naenkrat sprejeme le 18 gostov, kjer so luksuz prav tako povezali s trajnostjo.

8. Etiopija

Duhovi etiopskih glasov osemdesetih let prejšnjega stoletja niso bili pozabljeni, vendar niso več temeljni del sestave države. Tudi senca vojne s sosednjo Eritrejo se je dvignila in nenadoma je zelena, gorata Etiopija ena najbolj zanimivih destinacij za obisk v Afriki. Vlada je uvedla elektronske vizume junija 2018 in spodbudila gradnjo novih hotelov v Addis Abebi. Popotniki tradicionalno pridejo obiskati gori Gheralta in Lalibela. Zelo vabljiva je tudi ponudba ogleda doline Omo z obiskom plemen, vključno z Mursi, ki so znani po svojih ustnih ploščicah.

9. Lyon

Mesto za vse sladokusce. Znotraj Grand Hotela-Dieu, nekdanje bolnišnice, je International City of Gastronomy kulturni prostor in muzej hrane. S pomočjo zaslonov na dotik je mogoče spoznati zgodovino Michelinovega vodnika in filozofije nekaterih velikih francoskih vodij restavracij, medtem ko video igre poučujejo mlade o prehrani in degustiranju. Velik del središča je namenjen pridelavi hrane v regiji – v metropolitanskem območju je 340 kmetij in 80 ločenih geografsko zaščitenih pridelovalcev vina.

10. Erevan

Do armenske prestolnice, enega najstarejših mest na svetu, se odpirajo nove poti, letalske povezave iz Italije in Londona. Sama prestolnica ponuja bogato preteklost, povezano s svilno potjo, značilno kulinariko in tisočletno tradicijo vinogradništva.

Vir: National Geographic

(Visited 295 times, 2 visits today)
Close