Avtor Foto: Justina Bastl 11:14 dop TURIZEM

Slovenia Green: Gornji Grad vabi, da si napolnite dušo in srce

Občina Gornji Grad leži na pragu Kamniško-Savinjskih Alp, v zavetju Menine planine in spečega meniha, ki ga tvorita vrhova Lepenatke in Velikega Rogatca ter ob panoramski cesti, ki je bila vedno pomembna prometna povezava med Kranjsko in Štajersko.

Gornji Grad ima izjemno bogato zgodovino. Kar 333 let je v tem prostoru deloval benediktinski samostan, ustanovljen leta 1140. Benediktinski samostani v srednjem veku so bili središče znanosti, umetnosti in kulture.

Foto S. B. Grazer

Tudi kasnejši sedež ljubljanskih škofov je v Gornjem Gradu pustil svojevrsten pečat. Škofje, ki so delovali v Gornjem Gradu, so bili izjemni intelektualci, poleg tega pa tudi odlični diplomati in pogajalci, nekateri celo cesarjevi svetovalci in namestniki vlad avstrijskih dežel. Kar deset izmed njih je pokopanih v Gornjem Gradu. Srce Gornjega Grada je mogočna baročna katedrala sv. Mohorja in Fortunata, ki vas bo že na daleč pozdravila. Od nekdanjega kompleksa ljubljanskih škofov je ohranjen obrambni stolp, vhodni stolp Štekl in južni trakt dvorca.

Gornji Grad je med 8 destinacijami, ki letos vstopajo v shemo Slovenia Green:

V planine ali Zeliščarno

Ljubitelje narave še posebej vabijo številne poti po okoliških planinah, ki se razprostirajo med 1426 – 1557 m.n.v.: Menina planina, Kašna planina, Lepenatka in Veliki Rogatec.

Za sprehajalce in družine z manjšimi otroki je urejena naravoslovna krožna pot Tičjak, ki jo povezuje 11 informativnih tabel.

Ljubitelji trških jeder in avtentičnih doživetij pa vabljeni v Zeliščarno, kjer lahko v spremstvu izkušenih zeliščark odpotujete v čarobni svet zelišč na nekdanjem samostanskem vrtu.

Foto Tomo Jeseničnik

Še več namigov za zanimiva doživetja v Gornjem Gradu pa najdete TULE.

(Visited 285 times, 5 visits today)
Close