Skrivnosti lokvanjev na Blejskem jezeru

14 julija, 2021
Petra Nastran

Blejsko jezero ob vznožju planote Pokljuka je tektonsko-ledeniškega izvora, na kar kažejo termalni vrelci na vzhodni strani jezera. Izklesal ga je bohinjski ledenik, ki ga je na njegovi poti ovirala ogromna skala, katero je toliko časa brusil, da je od nje ostal samo še današnji otok, edini naravni v Sloveniji.

Ko se je led stopil, je kotlino zalila voda in nastalo je jezero, globoko do 30 metrov, na strmi skali pa ga varuje Blejski grad.

Živalski in rastlinski svet

Jezero je dom 19 različnim vrstam rib –  krapom, somom in jezerskim postrvem, na gladini pa plavajo race mlakarice, labodi ter raste rastlinje, od katerega so največji lepotci lokvanji.

Beli lokvanj je ponosni okras jezera in lahko zraste do treh metrov, cvetovi na gladini so veliki do 15 cm. Cveti od junija do septembra, ko se njegov cvet odziva na sončno obsijanost. Rastlina je na področju Slovenije v upadu, zato z njo skrbno ravnajmo.

Jezero se uvršča med najbolj čiste slovenske kopalne vode

Poleti lahko doseže temperaturo do 25 °C, pozimi se temperatura spusti na 4 °C, med zelo mrzlimi zimami površina jezera tudi zamrzne. Grajsko kopališče je prvo kopališče v Sloveniji, ki je pridobilo certifikat Slovenia Green Beach, kar pomeni, da je vključeno v Zeleno shemo slovenskega turizma. Mednarodni okoljski znak Modra zastava pa dokazuje, da pri upravljanju kopališča spoštujejo mednarodna merila okolju prijaznega poslovanja, varnosti, čistoče in ustrezne kakovosti vode.

Topla voda in lokvanji

Pred kratkim me je na Bledu presenetila čista, topla voda turkizne barve, na njegovi gladini so se sončili lokvanji. Turistov je občutno manj in letošnje poletje je pravi čas za domači obisk Bleda, ki vedno navduši – z znano, a hkrati drugačno podobo.


Preberite tudi:

https://www.ekodezela.si/eko-turizem/zlatorogova-pot-nova-tematska-pot-ob-blejskem-jezeru/

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 197 times, 7 visits today)